Hirdetés

A verejtékmirigyek bőrünk irharétegében található külső elválasztású szerveink, elsődleges feladatuk a verejték termelése, ezáltal a szervezet hűtése. Az általuk termelt, a bőr felületére kivezetett váladékot verejtéknek, a folyamatot verejtékezésnek vagy izzadásnak nevezzük. Verejtékmirigyek az emberi test szinte teljes felületén találhatók. Magas külső hőmérséklet esetén az izzadás a homlokon kezdődik, majd a test többi részére is kiterjed, utoljára a tenyéren és talpon jelenik meg. Ezzel szemben érzelmi stressz esetén az izzadás a tenyéren, a talpon, valamint a hónaljakban a legerősebb.

Hirdetés

A fokozott izzadás, mint tünet
A fokozott izzadás hátterében megemelkedett környezeti hőmérséklet, magas páratartalom, lázas állapot, elhízás, heves érzelmek és stressz, pubertáskori hormonális változás, menopauza, változókor, fokozott izommunka, elsavasodás, fokozott sóbevitel, vesebetegségek, pajzsmirigy-túlműködés, cukoranyagcsere-zavar (cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia), fertőzések, daganatos megbetegedés, szívinfarktus, pszichiátriai betegségek, mérgezés, egyes gyógyszerek (béta-blokkolók, szív- és érrendszerre ható gyógyszerek, antidepresszánsok, pajzsmirigy-hormonok és kortizonkiegészítők), illetve drogok állhatnak. Az első lépés az okok tisztázása, fennálló alapbetegség esetén pedig annak mielőbbi kezelése.

A fokozott izzadás, mint méregtelenítés
A szervezet méregtelenítési folyamatának első fázisaiban a normál kiválasztási módok felerősödése jellemző, ami megnyilvánulhat hasmenés, hányás, túlzott izzadás, túlzott vizeletürítés, láz, köhögés, orrfolyás, tüsszentés, heveny gyulladás stb. formájában. A képződő verejték összetétele a mirigyek kiválasztószervként való működését is jelzi; a verejtékkel nemcsak víz és ásványi anyagok távoznak a szervezetből, hanem káros méreganyagok, savak is.

Izzadság = testszag?
A friss verejték szagtalan, legfeljebb enyhén, nem zavaró mértékben savanykás illatú. Erős szag akkor keletkezik, ha a bőrön lévő baktériumflóra elkezdi lebontani az izzadság egyes alkotóelemeit, elsősorban a verejtékben található hosszú láncú zsírsavakat és fehérjéket. A testszag tehát még az ápolás és a higiénia ellenére is annak a jele lehet, hogy a test a bőrön keresztül káros és felesleges anyagokat választ ki. Ilyenkor helyes étrenddel, lúgos fürdőkkel helyreállítható a bőr flórája és csökkenthető a szagok kialakulása.

Talpizzadás
Elsősorban férfiaknál gyakori a talpizzadás. A nem megfelelő lábbelik mellett a szintetikus anyagokból készült zoknik viselése is okozhat lábszagot. Az erős érzelmek, indulatok, így a harag, a stressz, a félelem, az idegesség és az öröm is járhat fokozott lábizzadással. A talpon és a tenyéren különösen sok verejtékmirigy található, így a talp erőteljesen méregtelenítő területnek számít.

Hirdetés
Az izzadásgátlás módjai
Az izzadásgátló dezodorok alumíniumsókat tartalmaznak, amelyek elfedik ugyan a rossz szagokat, de megakadályozzák a verejtékezést, így a szervezet nem tud megszabadulni a káros anyagoktól, ez pedig betegségek kialakulásához vezethet. Az alumíniumsók irritálhatják a bőrt, illetve azon át felszívódva nehézfémterheltséget okozhatnak, ami jelentős szerepet játszik többek között a rák és az Alzheimer-kór kialakulásában is.

A táplálkozás szerepe
Az izzadás kóros mértéke az állati eredetű ételek elhagyásával, a növényi étrend bevezetésével és a szervezet lúgosításával (például szódabikarbóna-kúrával) csökkenthető. Mérsékelni kell a sófogyasztást, a cukrozott italok, alkohol, nagy kalóriatartalmú ételek, erős hatású fűszerek (chili, curry, bors stb.), koffein, valamint a (különösen állati eredetű) többletfehérje bevitelét. Fontos a könnyen és jól emészthető nyers ételek (friss gyümölcsök, zöldségek) fogyasztása, ily módon megszüntethető az erős izzadás és a kellemetlen szagok.


Mit tehetünk még erős izzadás esetén?
A zsálya rendkívül hatásos izzadás ellen. Két teáskanál szárított levélre öntsünk negyed liter vizet, forraljuk két-három percig, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Napi két csésze zsályatea fogyasztása ajánlott.
A teafa illóolaj fertőtlenítő hatású, csökkenti a baktériumok és bomlástermékeik mennyiségét, így a szagokat is. Szabályozza a bőr pH-ját és gátolja a verejtékmirigyek túlzott aktivitását.
A borsmenta az egész testet hűti, így csökkenti az izzadásra való hajlamot. Tegyünk néhány csepp borsmentaolajat egy hideg vízzel megnedvesített törlőkendőre és dörzsöljük be vele a bőrünket.
A szódabikarbóna semlegesíti az izzadságszagot, egyben szárító hatással is bír. Keverjünk pépes állagúra egy kis mennyiségű szódabikarbónát vízzel, vigyük fel az erősen izzadó területekre, néhány percig hagyjuk rajta, majd mossuk le. A lábizzadás csökkentésére naponta vehetünk szódabikarbónás forró lábfürdőt is.

Homeopátia
A legjobb megoldást az egyénre szabott kezelés jelenti, ennek hiányában megpróbálkozhatunk az alábbiakkal: Izguláshoz, stresszhez köthető izzadás esetén, illetve ha az a fejre lokalizálódik, Calcium phosphoricum vagy Gelsemium javasolt. Hormonális változásokat kísérő izzadást a Gelsemium vagy a Sulphur képes enyhíteni, utóbbi a méregtelenítést is támogatja. Elhízást kísérő állandó nyirkosság enyhítésére a Calcium carbonicum a legmegfelelőbb. A Silicea a talp-, a tenyér- és a hónaljizzadás szere, erős lábizzadás esetén ezt még Sulphur és Graphites adásával egészíthetjük ki. Az éjszakai izzadást a Mercurius solubilis képes enyhíteni. Valamennyi szer esetében napi 3×5 golyó alkalmazandó, D12-es vagy C9-es potenciálban.

Hirdetés
A Schüssler-sók közül a Natrium chloratum befolyásolja a vízháztartást, a Kalium chloratum a verejtékmirigyek aktivitásának szabályozásában vesz részt, a Natrium phosphoricum a savak lebontásában segít, a Natrium sulfuricum a felesleges szennyező anyagok lebontásában és eltávolításában vesz részt, míg a Silicea a láb és a kéz izzadásának csökkentésére javasolt. Ezekből akár naponta 2-2 tablettát is bevehetünk, legalább 4 héten át.
A vízháztartás szabályozásának optimalizálása érdekében a sófogyasztás csökkentése és természetes vízhajtók (petrezselyem, spárga, nyírfalevél, csalán, aranyvessző stb.) fogyasztása ajánlott. A többletsó megterheli a veséket, fokozza az izzadásra való készséget.

Lelki háttér
A fokozott izzadás lelki háttere a belső tűz meg nem élésével függ össze. Lábizzadás esetén az ősbizalom hiányában talpainkkal görcsösen kapaszkodunk a földbe, ez mutatja, hogy a gyökereknél bűzlik valami. Gyógyító hatású, ha mély átéléssel elismételjük az alábbiakat néhányszor: „Szeretem magam. Bízom magamban és az életben. Biztonságban vagyok.
A hormonális problémákhoz, különösen a menopauzához kapcsolódó hőhullámok a szexualitás tüzének előtörését, annak elvesztésétől való félelmet jelzik. Ehelyett tudatosan kellene árasztani szívünk minden melegét a környezetünkre. Az átélésben az alábbi mondatok segíthetnek: „Boldog és kiegyensúlyozott maradok a változás időszakában. Szeretettel áldom testemet.”
Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont munkatársai

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés