Hirdetés


Nincsen karácsony bejgli nélkül, ugyanakkor sokan tartanak is az elkészítésétől. Igaz, elég lehet egy apró hiba, s könnyen megreped, kiszárad a tészta, oda a nagy gonddal készített sütemény.
Aki biztosra akar menni, fogadja meg az alábbi néhány jó tanácsot, s próbálja ki idén Pataki Ádám mestercukrász kiváló receptjét.

Hirdetés

Hozzávalók
Egy rúd bejgli tésztájához kell:
13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej
A diós töltelékhez: 1,5 dl, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rum
A mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)

Hirdetés
Elkészítés
A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.
1. A tészta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kap.
2–3. A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.
4. A hideg tölteléket a kezével simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.
5–6. A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.
7. Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.
Így lesz márványos, repedésmentes

Hirdetés

Praktikák Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régiója elnökének ajánlásával:
A tészta és töltelék aránya 50-50% legyen. Egy körülbelül félkilós bejgli eseté­ben mindkettő 27-27 dkg.
Mindig a töltelékkel kezdjen, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztát megtölti vele. Figyelnie kell még a töltelék arányaira is, ha sok cukrot és tejet tesz bele, akkor azok nedvességétől átázhat a tészta.
Egyszerre süsse a bejgliket, mert szorosan kell tartaniuk egymást, elkerülve, hogy szétessenek a sütés alatt.
Használjon sütőpapírt nemcsak a tészta alá, hanem a bejglik közé is.
A tészta lekenéséhez először keverjen össze egy egész tojást két tojássárgájával, majd fél óra múlva ismételje meg a lazán felvert maradék fehérjével. Ezután hagyja megint 30 percet pihenni a tésztát, és csak ezután szurkálja meg a tekercsek oldalát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Ha a hagyományos diós, mákos bejglin kívül szeretne sütni valamilyen gyümölcsöset is, akkor használjon aszalt gyümölcsöt, mert alacsonyabb a nedvességtartalma.

Forrás: blikk.hu
Hirdetés
Categories: Receptek

Hirdetés