Hirdetés

Az Ajkán élő és dolgozó szíriai orvossal beszélgettünk a napjainkban nagyon aktuális témáról a menekültekről, a szír népről, hogy ne a híradásokból elkapott információk alapján értesüljünk a kialakult helyzetről, hanem egy olyan embertől, aki ezer szállal kötődik Szíriához.
A szír állam ösztöndíjasaként jött Magyarországra dr. William Chanis 1980-ban. A SOTE-n végzett, majd ott az I. számú sebészeti klinikán kapott lehetőséget a gyakorlat megszerzéséhez. Általános sebész szakvizsgát tett 1992-ben, majd 1998-ban a gastroenterológus szakorvos lett. Közben úgy alakult az élete, hogy itt maradt nálunk. Itt alapított családot. Régebb óta Ajkán gyógyító szír orvos, dr. Sayour Amer hívta fel a figyelmét egy megüresedő állásra, így érkezett 2004-ben városunkba, ahol napjainkban főorvosként irányít a sebészeten. Az idén „Kórházért” elismerést kapott a Semmelweis napon. Elismerően beszél a magyar emberekről, akik szerinte segítőkészek és nagy tűrőképességük van. Azért is hálás, mert Magyarország befogadta. Tapasztalata alapján a két nép kapcsolatára a barátság jellemző.
– Szíria népe sok évezredes múlttal rendelkezik, ha valaki elolvasta vagy elolvassa a történelmet, akkor láthatja, hogy a szírek találták fel az ABC-t és tanították meg az egész világot, emberiséget hogy írjon, olvasson és gondolkozzon. Mindig egy befogadó ország voltunk. A vendégeket nem sátrakba, hanem saját otthonunkba fogadtuk. Nálunk nyertek menedéket az irakiak, libanoniak, palesztinok, örmények, amikor menekülniük kellett. Soha nem kérdeztük meg, hogy mikor mennek el és meddig akarnak maradni. Mi ragaszkodunk a hazánkhoz, a történelmünkhöz, a földünkhöz. Virágzó gazdaságot építettünk, amíg le nem rombolták, káoszt nem teremtettek. Most pedig mi vagyunk kénytelenek menekülni. Sajnos a szíreknek senki nem kegyelmez. Sem a nagy hatalmak, sem a zöldek, sem a pirosak, sem a sárgák, sem a feketék… sem az állatvédők, akik nagyon agresszíven szoktak fellépni és azonnal cselekednek, ha látnak egy megkínzott állatot (természetesen én sem értek egyet az állatkínzással), de az emberi tragédiák láttán eléggé közömbösek. Érdekes. Szintén érdekes a Nobel- békedíjasoknak a szótlansága, a világnak az érdektelensége. Mi szírek soha senkinek nem ártottunk, mi egy csendes nép vagyunk. Mit tettünk, hogy ezt a kegyetlen sorsot megérdemeltük? Miért pont most? Tényleg menekültek, akik jönnek?- tette fel a kérdéseket Chanis doktor.
– A menekült, az az ember, aki a borzalmak elől menekül, nem csak saját élete, hanem a családjának az élete is veszélyben forog. Ezért keres egy biztonságos menedéket. Bekopog az ajtón, elmondja mi a gondja és miért menekült el és azok után tisztelettel kéri a segítséget. Az én szerény véleményem szerint, nem hiszem el, hogy ne lágyulna meg az embernek a szíve és ne nyújtana egy méltóságos segítséget, biztonságot és védelmet. Most mi történik? Az úgynevezett menekültek, nem akarnak bekopogni az ajtón, inkább áttörni. Nem akarják azonosítani magukat, de követelik a jó fogadtatást, és majd ők eldöntik, hogy a hol akarnak letelepedni. Nem akarják tisztelni a menedéket adó országnak a szuverenitását. Áttapossák a határokat. A fura az egészben, hogy Európa befolyásos politikusai asszisztálnak benne. Érdekes. Szerintem egy modern 21-ik századi Európa elfoglalása zajlik.
A menekült embereknek csupán 10%-a szír. A többi szír, akiknek a házait lerombolták, rokonaikat megölték, azok otthon menekülnek városról városra, ahol éppen biztonságban érzik magukat, vagy a környező országokba, hogy minél közelebb legyenek a szülőföldhöz. Az igazi szírek ilyenek – állapította meg a főorvos.
– Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Javaslom mindenkinek, hogy tanulmányozzák a szírek történelmét, akkor meg fognak bennünket ismerni. Nézzék a több évezredes emlékeinket, hogyan teszik tönkre, hogyan próbálnak bennünket megsemmisíteni. Nézzék a lerombolt városainkat. Olvassák és nézzék, akkor megértik, akkor már a békéért valamit tettek. Véleményem, hogy a háborút, csak úgy lehet megállítani, ha az alapbetegséget megszüntetjük, nem pedig a tüneteket kezeljük.– fejezte be dr. William Chanis.
Isten óvja Szíriát! Isten óvja Magyarországot! 
FORRÁS: ajkaiszo.hu

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés