Hirdetés

Fotó: pxhere.com

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, hogy 25%-os fogyasztást csökkentést rendeltek el az állami intézményeknél és társaságoknál, kivéve a kórházakat és szociális intézményeket. Ez azt fogja jelenteni, hogy az állami intézményekben nem lehet több 18 foknál. A pletykákkal ellentétben viszont nem változik a távhő ára.

Hirdetés
Gulyás Gergely a ma reggeli kormányinfón jelentette e, hogy a pletykákkal ellentétben nem fog változni a lakossági távhő ára, amivel párhuzamosan elkezdenek a lakásokba mérőórákat felszerelin. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarországon több száz mérőóra hiányzik, így az elkövetkezendő 5 évben tervezik ezeket pórolni – számolt be róla a Pénzcentrum.
Ezen felül a kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány tűzifa és barnaszénprogramot fog hirdetni, ami a gázt hivatott kiváltani. Ennek értelmében a 10 köbméterig mindenkinek biztosított a hatósági árú fa, amit nem csak a Tüzéptől lehet megvásárolni, hanem az elkövetkezendő napokban az Agrárminisztérium ki fog jelölni átvételi helyeket, ahol a fűtési szezon kezdetéig mindenki hozzáférhet a fához. A szén esetében a kormány elővásárlási jogot hirdetett és a kitermelést évi 50 ezer tonnáról 280 ezerre szeretné emelni.

Hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tervezi az energiaválság miatt segíteni a kis- és középvállalkozásokat egy munkavédelmi program segítségével, ám erről részleteket még nem árult el.
A bejelentés szerint a kormány kötelezi az állami intézményeket, hogy csökkentsék az energiafogyasztásuk 25 százalékkal. A miniszter szerint az otthoni munka nem opció a szektorban, hiszen szükség van a személyes jelenlégre az államigazgatásban. Azt viszont el fogják rendelni, hogy
18 fok legyen az állami intézményeknél, így a minisztériumi épületben is.

Hirdetés
“Mindig meghatározott időrend szerint döntünk az árstopokról. A következő kormányülésen fogunk dönteni az ügyben. Jövő héten nem szerdán döntünk, ha döntünk, mert nem akkor lesz kormányülés” – mondta el a hatósági árak kapcsán Gulyás Gergely.
A kormány ezen felül utasíthatja az MVM-et arra, hogy az önkormányzatoknak adjon árajánlatot a gázszerződésre, miután az MVM már előre kéri a piaci beszerzési ár 50-60 százalékát. Ettől kellene eltekintenie az energiaszolgáltatónak a miniszter elmondása szerint.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés