Hirdetés


Elvi megállapodás született a keddi bértárgyalásokon a legkisebb keresetek emeléséről – adta hírül a napi.hu. Eszerint a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedik 2023 januárjától. Így január 1-jétől a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296 400 forintra emelkedhet.

Hirdetés

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) 20 százalékos minimálbéremeléssel lenne elégedett, a tegnapelőtti egyeztetés után szakszervezeten belül is egyeztettek. Az elnökségi tagokkal egyeztetve meghozták azt a döntést: alá fogják írni a megállapodást – jelentette be az ATV Start című műsorában Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke.
Mint mondta, az inflációs adatok motiválták őket abban, hogy magasabb értéket követeljenek. Hangsúlyozta, hogy év közben még visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, ha a prognosztizált inflációhoz képest lényegesen nagyobb eltérés lesz a jövő év során.

Hirdetés

Perlusz László a műsorban örömmel vette, hogy a MASZSZ aláírja a megállapodást. A VOSZ főtitkára szerint a minimálbérrel nem lehet kezelni az összes problémát. Kiemelte azt is, hogy nincsen központi bérszabályozás Magyarországon, hanem a versenyképesek cégek magasabb béreket is tudnak vállalni.
„Amíg a minimálbér általános dolog, nem tudja kezelni ezeket a problémákat” – mondta. Perlusz úgy véli: a minimálbért úgy kell meghatározni, hogy a leghátrányosabb kistérségben a legversenyképtelenebb vállalkozás, ha alkalmaz valakit, annak is meg kell fizetni, rendkívüli módon oda kell figyelni arra, hogy nehogy ez a lépés vállalkozások megszüntetéséhez vezessen.

Hirdetés

Itt a megállapodás a jövő évtől érvényes minimálbérekről.

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, 15 December 2022

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés