Hirdetés

Azt tudjuk, hogy a magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni, mert komoly életveszélyt jelent, ha nem cselekszünk időben. Sokaknak már van otthon vérnyomás mérőjük, és megmérik magukat meg a család többi tagját, de nem mindig világos, mennyi az ideális vérnyomás életkor szerint. Ez a táblázat megmutatja, az első sorban az életkor, a másodikban a minimális, majd a normális, végül a legmagasabb, még nem kórosan magas érték látható.

A vérnyomás maximumát szisztolés vérnyomásnak nevezzük, ez a szív összehúzódása által keltett maximális vérnyomás. A minimális vérnyomás a diasztolés vérnyomás, amely a szív összehúzódásának szünetében, a verőerek belsejében uralkodó nyomásnak felel meg. A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), vagyis annak a higanyoszlopnak a milliméterben kifejezett magassága, amelynek egyenlő a nyomása a vérnek az érfalra gyakorolt nyomásával. Hagyományosan először a szisztolés értéket, majd a diasztolés értéket írjuk le, például 120/80 Hgmm, azaz 120 per 80 higanymilliméter.
A vérnyomás-mérés főbb szabályai

Hirdetés

A megfelelő vérnyomás-mérésnek pontos szabályai vannak, melyek közül az otthoni vérnyomás-mérésekhez a következőket érdemes kiemelni:

A vérnyomást legalább 5 percig tartó nyugalmi állapotot követően mérjük.
A vérnyomásmérő mandzsettája a szív magasságában legyen.
A vérnyomásmérést csak szabványos és hitelesített eszközzel végezzük.
Lassan (5 Hgmm másodperc sebességgel) engedjük le a vérnyomásmérő mandzsettában a nyomást.

A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

Különösen fontos a magas vérnyomás kialakulásának a megelőzése. A magas vérnyomás fellépését az anyagcserezavar (metabolikus szindróma) kifejlődésének megakadályozásával kerülhetjük el.

A magas vérnyomás elkerüléséhez és kezeléséhez, illetve a szénhidrátanyagcsere normalizálásához az alábbi megoldások javasoltak (a cél a vérnyomás csökkentése 140/90 Hgmm alá, majd stabilan tartása ezen szint alatt):

a túlsúly csökkentése és az ideális testsúly elérése
étrendbeli alapelvek betartása
sószegény étrend betartása (napi 4 g-nál kevesebb só bevitele, ez kb. fél-1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg),
telített zsírokban szegény, illetve vitaminokban, kalciumban és magnéziumban gazdag étkezés
omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása (ilyen például a lazac)
rendszeres testmozgás (séta, futás, úszás, kerékpározás, stb.)
a pszichés stressz minimalizálása
elegendő pihenés és alvás biztosítása
a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése
a dohányzás abbahagyása

Bár a diéta és a testmozgás a legjobb módszer a vérnyomás csökkentéséhez, egyes ásványi anyagok, vitaminok és táplálékkiegészítők elősegíthetik azt. Ilyenek például a következők:

kalcium
E-vitamin
alfa-linolénsav
tőkehalmáj-olaj
Q10-koenzim
omega-3 zsírsavak

Ne felejtsd el megosztani!

A fentiek csak információs célt szolgálnak, és nem minősülnek orvosi javaslatnak. Betegség esetén fordulj orvoshoz, és kövesd az utasításait! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés