Hirdetés


Jelentős változásokat vetít előre a budapesti közlekedési, közlekedésbiztonsági stratégia, amely a napokban jelent meg – írja a totalcar.hu.
A terjedelmes anyag számos javaslatot tartalmaz, többek között a 30-as zónák jelentős növelését, és van benne egy utalás arra is, hogy a gyorshajtás elleni egyik hatékony megoldást, az átlagsebesség-mérést is elővennék a fiókból.

Hirdetés

A módszer végtelenül egyszerű: kettő vagy több, egymástól ismert távolságra elhelyezkedő ellenőrzési keresztmetszetben rögzíti a jármű elhaladásának idejét, és az egyes érzékelések között eltelt idő alapján számolja ki a távolság ismeretében az átlagsebességet.
Szakemberek szerint az átlagsebesség-mérést megvalósító sebesség-ellenőrző rendszerek segítségével jelentősen csökkenthető a gyorshajtók aránya. A nemzetközi gyakorlatok azt mutatják, hogy az ellenőrzési rendszer bevezetését követően a teljes forgalom kevesebb, mint 1 százaléka lépi át a maximális sebességet.

Hirdetés

A közvetlen bírságbevételek alakulása függ a tűréshatártól és az egyes gyorshajtási tartományokhoz tartozó díjtételektől. Lényeges, hogy az ilyen ellenőrző rendszereknek az elsődleges céljuk nem a bírságbevételek növelése, hanem a közlekedésbiztonság javítása.
A jogszabály már régóta definiálja az átlagsebesség-mérést, de eddig sehol nem vezették be Magyarországon.
Pedig a rendszámfelismerő kamerák – akár az ország számos útszakaszánt egy-egy pontban sebességet mérő szupertraffipaxként is emlegetett védás, illetve útdíjfigyelő kamerák elméletileg alkalmasak lehetnek rá.

Hirdetés

Az is kérdés persze, hogy a városon belüli útszakaszokon hol lehet, hol érdemes bevezetni az átlagsebességmérést, mindenesetre a fővárosi koncepció – úgy tűnik -, számol ezzel a lehetőséggel.
Azt ígérik, hogy vége gyorshajtásnak Budapesten.
A tervekről konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni, így azt sem, hol jelenhetne meg az a módszer.
Mindenesetre több olyan útszakasz van, ahol jó eséllyel érdemes lenne legalább letesztelni a dolgot: például a sztrádák fővárosi ki- és bevezető szakaszain, többek között az M1-M7-es közös szakaszán, de a Szentendrei úton és a Váci úton is szóba jöhet.

Forrás: naphire.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés