Hirdetés

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.

Hirdetés

Április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit. Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki – mondta a sajtófőnök.

Hirdetés




A tájékoztatás szerint Orbán Viktor
Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.
Az Agrárminisztériumot Nagy István,
a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel Orbán Viktor.
A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.
Havasi Bertalan közleménye egyetlen szót sem szól sem az egészségügyről, sem pedig az oktatásról. Ugyanakkor azt állítja: Orbán Viktor annak a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki, hogy Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni.

MTI
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés