Hirdetés

Orbán Viktor az Országgyűlésben tartott beszédet szeptember 20-án.
Ma fontos nap lehet a magyar belpolitikában, hiszen a hétfői parlamenti ülésen napirend előtt várhatóan felszólal Orbán Viktor miniszterelnök. Minden jel szerint a kormányfő többféle bejelentést tesz a következő időszakban szükséges döntésekről, melyek közül például a hitelmoratóriummal kapcsolatos intézkedés már eldöntött tény. Ezenkívül várható, hogy a miniszterelnök a minimálbér-emeléssel kapcsolatban, vagy az oltás munkahelyeken történő kötelezővé tételéről is beszélhet. Az viszont borítékolható, hogy a járványhelyzet szóba kerül, illetve szavazhatnak a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is.

Hirdetés

Az ülés elején a nemrégiben elhunyt országgyűlési képviselőkre emlékeztek. Ők: Orosz Sándor (MSZP), Ráday Mihály (SZDSZ), Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), Vitányi Iván (MSZP, majd független).
Ezután Orbán Viktor miniszterelnök kezdte meg napirend előtti felszólalását.
Először a magyarországi oltási program sikerességéről beszélt, és kifejtette, hogy a vakcinabeszerzések miatt sikerült a gazdaságot más európai országoknál hamarabb újraindítani. Negyedik hullám lesz, nem tudjuk elkerülni, de ha elegen be vagyunk oltva, nem kell visszatérni a bezárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem maradhatunk a normális életünknél. Ezért a kormány marad az oltás alapú védekezésnél.
A harmadik oltásról azt mondta, jó ha van, és a szakemberek szerint is sokkal jobb a védettség a harmadik oltással, mint anélkül. Mindenkit arra kér, aki még nem tette meg, az vegye fel a vakcinát, mert aki nem így tesz, az kockáztat betegséget, kórházat, életveszélyt és halált.

Hirdetés
Van elegendő oltóanyag, gyógyszer és kórházi kapacitás. Javasolják a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabbítását. Meghosszabbították a rászorulók számára a hitelmoratóriumot is.
A gazdasági tények is azt mutatják, hogy az oltás működik és a gazdaság is működik. 17,9 százalékkal nőtt a gazdasági termelés, és a teljesítmény már meghaladja a járvány előtti szintet. Ha az év hátralévő részében nagyobb baleset nem történik, az éves gazdasági növekedés az 5,5 százalékos szint fölé emelkedhet.
“2022. február 15-ig vissza fogjuk téríteni a befizetett személyi jövedelemadóját a családosoknak, a katásoknak és vállalkozóknak is”
– jelentette be Orbán Viktor.
2022 február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett szja-t, a visszatérítés felső hatása a 2021-es átlagbér lesz. Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók, az ekho-szerint adózók is. A kormány szerint 1,9 millió szülő az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza.
Összesen 1 millió 900 ezer szülő számára 600 milliárd forint adót térít vissza a kormány 2022 februárjában.

Hirdetés
A nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 50 ezer forintot. A 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik jövő februárban. Hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai és január 1-től bevezetik a dolgozó fiatalok szja-mentességét. A munkaadókkal és a munkavállalókkal folytatott tárgyalások alapján jó esély van arra, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér.
Az afganisztáni kivonulásról a kormányfő azt mondta, hogy több hibás döntés vezetett el a kialakult helyzetig, de a magyar honvédség sikerrel teljesítette a feladatát. Új migránshullám indulhat, éppen ezért nem szabad Európába hozni az afgánokat. A jelek szerinte egyértelműek, mivel tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a határsértők és az embercsempészek száma.
Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszel követelései abszurdak a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban és ellenkeznek azzal a hazai közfelfogással, hogy a gyermekek szexuális nevelését a szülőkre kell bízni. Orbán Viktor szerint sok nyugati országban az elit döntött LMBTQ-kérdésekben és nem a nép, de Magyarországon ebben a kérdésben az emberek mondják majd ki a végső szót.

Hirdetés
Az uniós helyreállítási alapról azt mondta, hogy nyolc ország nem egyezett meg, és ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét. Orbán szerint Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba, ezért a kormány meghitelezi és elindítja ezeket a programokat.
Orbán Viktor külön kiemelte, hogy 91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék, illetve hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal október 1-től 15 évre. Évi 4,5 milliárdnyi földgázt kapunk, és így marad a rezsicsökkentés.
A kormány úgy látja, hogy ebben a bizonytalan helyzetben a nemzeti érdek képviselete a legfontosabb vezérlő elv.
“Ha erről letérünk, akkor a 2010 előtti sikertelen korszakhoz térünk vissza, legyen továbbra is Magyarország az első.”
– zárta felszólalását Orbán Viktor.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés