Hirdetés

Fotó: Shutterstock

A Covid-19 vakcinakutatás által ösztönözve a következő évtizedben megnyerhető a gyógymódért folytatott verseny.
A rák elleni vakcina 2030-ra elérhetővé válhat a betegek számára – állítja a Pfizer-BioNTech vakcina, a Covid-19 elleni egyik leghatékonyabb oltás mögött álló német házaspár.

Hirdetés
Ugur Sahin és Ozlem Tureci professzorok a BBC „Sunday with Laura Kuenssberg” című műsorában elmondták, hogy „úgy érzik, hogy a rák gyógymódja vagy a rákos betegek életének megváltoztatása karnyújtásnyira van tőlünk”. A házaspár 2008-ban társalapítója volt a BioNTech nevű biotechnológiai vállalatnak Mainzban.
A lehetséges időzítéssel kapcsolatban Sahin azt mondta, hogy a rák elleni vakcinák „2030 előtt” válhatnak világszerte elérhetővé.
Ugyanakkor igyekeztek óvatosabb hangot is megütni. „Tudósként mindig is habozunk azt mondani, hogy lesz gyógymódunk a rák ellen” – mondta Tureci, bár utalt arra, hogy cégüknek „számos áttörést” sikerült elérnie.

Hirdetés

A tudósok szerint a világjárvány egyik lehetséges következménye az volt, hogy felgyorsíthatta a rák elleni vakcina feltalálását. Tureci megjegyezte, hogy míg a BioNTech eredményei a rák elleni vakcina fejlesztése terén „hátszelet jelentettek a Covid-19 vakcina kifejlesztéséhez”, most ez fordítva működik.
„És most a Covid-19 vakcina és a fejlesztésében szerzett tapasztalataink visszahatnak a rákellenes munkánkra” – tette hozzá.
Az orvos azzal folytatta, hogy a tudósok „megtanulták, hogyan lehet jobban és gyorsabban előállítani a vakcinákat”, és mélyebb tudást szereztek arról, hogyan reagál az immunrendszer az mRNS-re.

Hirdetés
A hagyományos vakcinákkal ellentétben, amelyeket a vírus gyengébb formáinak segítségével állítanak elő, az mRNS-technológia csak a vírus genetikai kódját használja. Amikor az mRNS bejut a szervezetbe, a sejtekbe is bejut, és utasítja őket, hogy hozzák létre a megfelelő antigéneket.
A Pfizer-BioNTech oltás volt az első Covid-19 vakcina, amelyet az amerikai gyógyszerhatóság jóváhagyott. Akkor 91%-os hatékonyságot mutatott, és azóta bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a vírus okozta kórházi kezelések és halálesetek számát.

MTI
Borítókép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés