Hirdetés


Járványhelyzet az iskolákban, óvodákban: megvan, hány osztályt érint – Csak az oltatlan felsőbb évfolyamos diákok kerülnek karanténba
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az óvodák és iskolák járványügyi helyzetéről beszélt.

Hirdetés

A Hír Tv vendége volt Maruzsa, aki felvázolta, hogy milyen a járványhelyzet a nevelési intézményekben. Tájékoztatása szerint októberre az iskolai osztályok érintettsége egy százalék körül járt, de egyre inkább terjed a koronavírus delta variánsa.
A köznevelésben dolgozók átoltottságáról azt mondta, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor a pedagógusok 90 százalékos átoltottsága miatt nyugodtan kezdődött az év. Teljes iskolalezárásokról nem mondott adatot, de azt elárulta, hogy szeptembertől mostanáig osztályokkal, óvodai csoportokkal kapcsolatos tanügyi intézkedés az esetek 3,7 százalékában fordult elő (ez az arány a hét elejéig mért arány).

Hirdetés
Az intézkedés:

 • az óvodai csoportoknál szünetet jelent;
 • az alsóbb évfolyamoknál – ahol az oltás még nem lehetséges – digitális oktatást;
 • a felsőbb évfolyamoknál pedig csak az oltatlanok kerülnek karanténba
 • Jobban terjed az oltatlanok körében a vírus, ezért rendelte el a kormány munkáltatóként az állami intézményekben december 15-i határidővel az oltás szükségességét – fejtette ki Maruzsa.
  Mint mondta, a hétfőn kezdődött oltási akcióhéten már a 12 évesnél idősebbek is időpontfoglalás nélkül vehetik fel az oltást, ezzel az a céljuk, hogy emeljék a 12-18 éves korosztály 51 százalékos átoltottságát.

  Hirdetés
  Fontos még, hogy a múlt heti rendelet értelmében az igazgatók dönthetnek a maszkviselésről, de az óvodai intézményekben a kormány nem javasolja a kötelezővé tételét. Hangsúlyozta, a kormány határozott célja a köznevelési dolgozók körében a teljes átoltottság elérése, ezért is vezették be a kötelező oltás felvételét, amit december 15-ig kell megtenniük.
  Önöknél mi a helyzet? Várjuk a tapasztalatokat a gyerekeknél járványügyileg?

  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés