Hirdetés


„A járvány sajnos addig tart, amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani” – fejti ki a virológus, mert legnagyobb eséllyel itt születnek az újabb variánsok, melyek a megfelelően átoltott társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani.

Hirdetés

Ez vezethet újabb és újabb hullámokhoz addig, „ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly – várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott” – válaszol Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor a kérdésre.
A virológus kifejti: mióta a delta variáns terjedésnek indult, közismertté vált az a tudományos tény, hogy „az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust.” Hozzáteszi: ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől kiválóan védenek a vakcinák, de szerinte akik nem oltatták be magukat, illetve a veszélyeztett csoportokhoz tartozók személyében „van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől.”

Hirdetés
Kemenesi a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés fontosságára hívja fel a figyelmet. Mint írja:
minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed ajánlott maszkot hordani, ahogyan a közösségi terekben, így a közlekedés során és nagy gyülekezések alkalmával is hasznos a maszkviselés.
„A vakcina önmagában egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége” – jelenti ki Kemenesi Gábor, aki külön kiemeli: ő használ maszkot, és „mindenki mást is erre buzdít, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.”

Hirdetés
Mit mond a tudomány, avagy a vakcinákon túl
💉😷🧍 🧍
Legtöbben még talán emlékszünk a mellékelt ábrára, amely a járványok elleni küzdelem alapvető értelmét mutatja be – lassítani a vírus terjedését. Ha lassul a terjedés, akkor ezzel arányosan a megbetegedések száma is lassabban nő, a kórházi terhelés is kiegyensúlyozott, ez a lezárások elkerülésének módja.
A Delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. (ne feledjük – ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől még kiválóan védenek a vakcinák).
☝️Ez természetesen azt is jelenti, hogy az oltással nem élők, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a Delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára.
Éppen emiatt, hogy van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását.
Az egyik ECDC dokumentum néhány életszerű példával is él, ez segít megérteni a lényeget:
– Amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.
– A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).
Hirdetés– A maszk és távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye)
A lényeg: A vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelentik. A vakcinák valóban működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jóval elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások számai a legutóbbi hullámhoz képest, annak ellenére is, hogy az esetszámok magasak.
☝️🌎A vakcina önmagában azonban egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége.
☝️A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van.
Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.
🤷Mindig így lesz már?
Virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani – legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly – várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott. Addig a mostanihoz hasonló kihívásokra mindenképpen célszerű minden lehetséges eszközzel védekezni és lassítani a járványt.

Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés