Hirdetés


Légúti megbetegedéssel és köhögéssel nem csupán télen küszködhetünk. Nyáron is megfázhatunk a változékony időjárásnak köszönhetően, de a klímaberendezés is oka lehet a nyári náthának.
Akkor okoz megfázásos tüneteket a klíma, ha az egész napunkat egy légkondicionált helyiségben töltjük, majd kimegyünk a szabadba, ahol tombol a kánikula. Szakemberek szerint akkor van esélyünk a megfázásra, ha a lakásunk és a kinti hőmérséklet közötti különbség tíz fok vagy ennél több.

Hirdetés

Nyáron senki sem szereti betegen az ágyat nyomni, az pedig nagyon elkeserítő, ha valaki éppen a nyári szabadsága ideje alatt betegszik meg. De kisebb-nagyobb megfázás esetén nem érdemes pánikba esni, hiszen ilyenkor is számíthatunk a méz és egyes gyógynövények csodás erejére.
Ha pedig a mézet még valamilyen gyógynövénnyel is kombináljuk, akkor rövid időn belül garantált lehet a gyógyulás.
A mézben megáztatott gyógynövények nem csupán a méz ízét formálják át, hanem a gyógynövények hatóanyagai a mézben kioldódva fejtik ki áldásos hatásukat, emellett a mézet is illatossá varázsolják.
Légúti megbetegedésekre és köhögésre a legkiválóbb gyógynövények, illetve fűszernövények lehetnek a kakukkfű, a bazsalikom és a majoránna.

Hirdetés
Ezek a gyógynövények ugyanis antimikróbás és köptető hatásokkal rendelkeznek. A bazsalikom elsősorban a köhögést képes csillapítani.
A kakukkfű enyhíti a torokfájás kellemetlen tüneteit, emellett köhögésre is nagyszerű gyógyír, és még fertőtlenítő és baktériumölő tulajdonsággal is bír. A majoránna ugyancsak a köhögésre hatásos.
A méz önmagában is gyógyító hatásokkal rendelkezik. Csökkenteni képes a megfázás tüneteit, de a szervezetet fertőtleníti és tisztítja is, enyhíti a torokgyulladást, de a köhögést és a lázat is csillapítja.
Erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatással rendelkezik. Méz vásárlásakor ügyelni kell a méz minőségére, a legjobb, ha termelőtől szerzi be a mézet, így bizonyára nem fog csalódni a megvásárolt termékben.
Hogyan készítsünk ezekből a fűszernövényekből illatos, gyógyító mézet? Mossa meg alaposan a friss fűszernövényeket, majd tegye azokat egy konyhai törlőkendőre száradni. Ezt követően aprítsa fel a gyógynövényeket apró darabokra, majd rakja azokat egy befőttesüvegbe.

Hirdetés
Öntsön a növényekre 300-400 grammnyi mézet, majd zárja le légmentesen az üveget. Érlelje a mézet körülbelül 7-10 napig. Ennyi idő alatt ugyanis a hatóanyagok kioldódnak a fűszernövényekből.
Majd szűrje le a mézet. Tárolja a hűtőben vagy szobahőmérsékleten. A szűrőben maradt fűszernövényeket vétek lenne kidobni, azokból ízletes gyógyteát is lehet készíteni.
Megelőzés céljából naponta egy-két teáskanálnyi mézet is elfogyaszthat, betegség esetén növelheti az adagot. A gyógyító mézet önmagában is fogyaszthatja, de akár teát is ízesíthet vele.

Forrás
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés