Hirdetés


Az Eurostat legfrissebb adatai szerint augusztusban egy hajszállal drágult a Magyarországra érkező orosz importgáz, köbméterenként 0,332 eurót kellett érte fizetni. Ezt azonban az átlag feletti fogyasztóknak ötszörös áron adták el.

Hirdetés

Kicsit drágább lett
Forintra átszámítva ez azt jelenti, hogy augusztusban durván 128 forintért jött a gáz, picivel drágábban, mint egy hónappal korábban. Júliusban 0,329 eurót jelzett az uniós statisztika, ami 125 forintnak felelt meg.

Ezt a magyarok nem érzik
Nagyjából a hetedére esett tehát a földgáz ára a tavaly októberi csúcshoz képest, amikor 2,522 euró/köbméteres szinten, ezer forint környékén tetőzött. A hivatalos közlések szerint az orosz gázszerződésben az árak két havi csúszással követik az irányadónak tekintett holland gáztőzsdét, a TTF-et, így az augusztusi 0,332 eurót a júniusi tőzsdei adatokkal érdemes összevetni.

Hirdetés

Tőzsdén drágult
A tőzsdén hasonló mozgást láttunk: májusban megawattóránként 31,9 euró volt a földgáz átlagára, júniusban picit magasabb, 32,6 euró (94,787 köbméter = 1 megawattóra, ezzel átszámítva 0,336, illetve 0,344 eurós köbméterenkénti átlagár jön ki). Azóta is tart a drágulás, cikkünk írásakor 51 euró körül köttettek az üzletek.

Az átlag alatt fogyasztók járnak csak jól
Az augusztusi 128 forintos orosz import 25 százalékkal magasabb az átlag alatt fogyasztók számára megszabott 102 forintos rezsicsökkentett lakossági tarifánál, és alig az ötöde az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos köbméterenkénti tarifának.

Így jött ki a nagy támogatás
Nem beszélve az 1020 forintos „lakossági világpiaci árról”, amelyhez képest a rezsiszámlákon hónapról hónapra az elméleti megtakarításról tájékoztatják a fogyasztót – ez az a szám, amihez képest állítólag a magyar családok átlagosan havi 181 ezer forint támogatást kapnak.

Hirdetés

Nagyon drága volt
A viszonyítási alap a múlt év augusztus-szeptemberben mintegy két hétre irtózatosan magasra felszaladt piaci ár, a magyar kormány ehhez a csúcshoz lőtte be a belföldi tarifákat. Azóta a hetedére csökkent földgáz ára, és egyre többen hozzák fel a kormány matekjának hátulütőit.

Nagy különbség
A Népszava szerint a valóságnál közel 2000 milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki tavaly augusztus óta a narancssárga „rezsiboxokban” az MVM. Ez jött ki a számlák és a valóságos piaci árak összevetéséből.

Hirdetés

Nagyon sok gáz jött
Augusztusban egyébként 653 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ez idén rekordmennyiségnek számít, eddig havi 321–431 millió köbméter között ingadozott a leszállított mennyiség. Ennél több 2022-ben is csupán júniusban futott be, akkor 751 millió köbmétert rögzített a statisztika – írja a 24.hu.

Teli vannak a tárolók
Közben a hazai gáztárolók dugig vannak, az FGSZ Földgázszállító Zrt. honlapja szerint cikkünk írásakor 97,3 százalékos volt a töltöttség szintje, és Kiskundorozsmánál rendületlenül érkezett a gáz, óránként 924 ezer köbméter/óra sebességgel.

Kiemelt kép: illusztrációForrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés