Hirdetés

Mindig is azt hallottuk, hogy a hosszútávú egészség és a szellemi frissesség megőrzéséhez legalább nyolc óra alvásidőre van szüksége egy felnőtt embernek. Mitől lehet mégis valaki négy órával is hatékony a munkahelyén? Mutatjuk:
alvas

Hirdetés

A polifázisos alvás (kisebb szakaszokra bontott alvás) fogalmát gyakran kötik a világ egyik legzseniálisabb művészének és a reneszánsz úttörőjének, Leonardo da Vincinak a nevéhez. Alkotásaira és munkájára sok időre lett volna szüksége, ez azonban csak nagyon ritkán állt rendelkezésére. Mivel da Vinci leleményes ember volt, megpróbálta ezt másképpen megoldani. Mégpedig úgy, hogy elvett a napi alvásidejéből.
 Da Vinci ezt úgy oldotta meg, hogy a nap 24 óráját négy órás ciklusokra bontotta, és minden négy órában 15 percet töltött alvással. Ennek eredményeképpen, da Vinci általában napi másfél órát szánt pihenésre és alvásra, így a megtakarított idejében is a munkáját végezhette.
Köztudott, hogy fiziológiai szempontból, az alvást követő időszak a munkára és kreativitásra a legalkalmasabb idő. Ekkor az egyén munkaképessége különösen magas. Ennek eredményeként, ha az ébrenléti időszakot minden négy órában megszakítjuk egy rövid pihenési- vagy alvásidővel, nagymértékben megnöveljük azt az időtartamot, amikor agyunk legtermékenyebb a munkára.
A polifázisos alvás leghatékonyabb formái:

  • Hat óra ébrenléti idő – 30 perc pihenés
  • Négy óra ébrenléti idő – 20 perc pihenés
  • Másfél és három óra közötti éjszakai pihenés, napközben három alkalommal 20-20 perc pihenés
  • Két órás éjszakai – 20 perces délutáni pihenés
  • Öt órás éjszakai – másfél órás délutáni pihenés

A szakemberek szerint az összes módszer igencsak hatékony, azonban nem árt észben tartani, hogy modern világunkban a nyolc órás munkarend mellett nem feltétlenül alkalmazható. Otthonról alkotóknak viszont kifejezetten ajánlott, viszont nekik is érdemes odafigyelni, hozzászokási időben inkább ne üljenek a volán mögé. Ha pedig azt vesszük észre, hogy negatív hatással van életünkre, inkább térjünk vissza a jól bevált módszerekhez!
Forrás: tudnodkell.info

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés