Hirdetés


Új partnerségi együttműködést jelentett be az Egyesült Államok és az Európai Unió. A terv részeként az USA és partnerországai növelik az Európába exportált cseppfolyós gáz mennyiségét, éves szinten legalább 15 milliárd köbméterrel. Ez az orosz gáz nagyjából egyharmadát váltja ki – a cél az orosz függőség teljes felszámolása. A Fehér Ház tájékoztatása szerint ezen kívül nagyobb gázszállítmányokat is juttatnának Európába.

Hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök péntek reggel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megállapodtak az amerikai gázszállítmányok növeléséről. Von der Leyen szerint ez legalább 15 milliárd köbméter éves emelkedést jelent – az USA eddig is szállított gázt Európába, de csak ennél jóval kisebb mértékben.
“A jövőre nézve az Amerikai Egyesült Államok és Európa egy stabil kereslet-kínálat megteremtésére és biztosítására törekszik 2030-ig” – tette hozzá a politikus.

Hirdetés

A cél az orosz gázfüggőség kiváltása – az amerikai cseppfolyós gázzal a jelenleg Oroszországból érkező gáz durván egyharmadát tudják majd kiváltani. A bizottsági elnök szerint a maradékot más, alternatív módokon próbálják majd pótolni – elsősorban a gáz- és energiavásárlás diverzifikálásával, illetve a megújuló energia és tiszta hidrogén alkalmazásával akarják ezt elérni.
Ezzel párhuzamosan megpróbálják klímacéljaikat is megtartani, elsősorban a gázrendszerekbe juttatott “tiszta energiával” és a metánszivárgások minimálisra csökkentésével – ez utóbbiak ugyanis nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.
Az amerikai gázszállítmányok fogadásához új infrastruktúra kiépítése szükséges. “Tudom, hogy az orosz gázról való levállás többletköltséggel jár Európa számára, de ez az egyetlen helyes dolog, nem csupán morális szempontból, hanem a szorosabb stratégiai együttműködésünk megalapozásának szempontjából is” – mondta Biden.

Hirdetés

Korábban Von der Leyen úgy nyilatkozott: “a célunk az, hogy a következő két télre kiegészítő forrásokat szerezzünk.” A csütörtöki uniós csúcson több politikus is az orosz gázvásárlás leállítását kérte szankciók keretében. A finn miniszterelnök szerint csak a gázimport leállításával kényszeríthetik tárgyalásokra Moszkvát.
“Amíg energiát vásárolunk Oroszországtól, addig mi is finanszírozzuk a háborút. Ez nagy probléma” – mondta a Sanna Marin. Kollegája, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök szintén így nyilatkozott. Az ukrán háború arra sarkallta az EU-t, hogy orosz gázvásárlását a kétharmadával csökkentse ez évben.
Oroszország egyik legfőbb bevételi forrása az olaj, szén, és földgáz eladásából származik. Az Európai Unió gázszükségletének csaknem 40 százaléka orosz forrásból származik – ám az országok közötti eltérés nagy, van, ahol ennél sokkal nagyobb a kitettség.

Forrás: Euronews
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés