Hirdetés

Óriási lépés az élelmiszer-pazarlás ellen!
Az Ústavní Soud (a cseh alkotmánybíróság) helyben hagyta azt a törvénymódosítást, amely a nagyobb élelmiszerüzletek számára kötelezővé teszi, hogy az el nem adott, hibás, de még fogyasztható termékeket ingyen adják át a segélyszervezeteknek – adja hírül a G7 gazdasági portál.
A jogszabály a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekre írja elő a kötelezettséget, vagyis a szuper- és hipermarketeket érinti a változás.
Az új törvény szerint az el nem adott, de még fogyasztható élelmiszereket olyan szervezeteknek, jellemzően élelmiszerbankoknak kell átadni, amelyek képesek tárolni és a rászorulókhoz eljuttatni a termékeket.
A korábban beadott törvénymódosítást az országgyűlési képviselők egy csoportja azzal támadta meg, hogy az sérti a tulajdonhoz való jogot.
Azzal érveltek, hogy senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni, még akkor sem, ha egy segélyszervezet a címzett.
Az alkotmánybíróság szerint azonban a törvény része annak a helyi és nemzetközi törekvésnek, amely a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyiségét szeretné csökkenteni.
Magyarországon nincs ilyen jogszabály, de néhány nagyobb üzletlánc és a gyártók szoktak élelmiszert adni a rászorulóknak, jellemzően a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés