Hirdetés


Évekkel ezelőtt nagy port kavart a kötelező szülőtartás bevezetése, melynek értelmében kimondják, hogy a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben tartási kötelezettsége van – az állami nyugdíjrendszer ugyanis sokáig nem valószínű, hogy fenntartható lesz majd. A tartásdíj összegéről eredetileg a szülőnek és a gyereknek kell megállapodnia, azonban a bíróság is megállapíthatja a havonta fizetendő összeget, ami akár a jövedelem 50 százaléka is lehet.

Hirdetés

Kötelező szülőtartás
Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé fenntartható
Sokan egyáltalán nincsenek tisztában a kötelező szülőtartás jelenségével, pedig ez egy nagyon is létező és nagy társadalmi visszhangot keltő téma.
A demográfiai válság miatt a nyugdíjrendszer összeomlani látszik: a várható élettartam egyre hosszabb, így egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk a fiataloknak, az aktív dolgozóknak. Ez pedig hosszútávon nem tartható, ezért is volt szükség a kötelező szülőtartás bevezetésére, amivel az állam a nagykorú gyerekeket terheli. Vagyis az ő felelősségük gondoskodni idős, rászoruló szüleikről.

Hirdetés
Kötelező szülőtartás: így néz ki a gyakorlatban
Az új Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy:
a nagykorú gyereknek a rászoruló szülővel szemben tartási kötelezettsége van,
továbbá, ha a nagykorú gyermek nem gondoskodik a rászoruló szülőről, és valaki más fizet helyette, akkor az illető 1 éven belül követelheti ennek az összegnek a megtérítését.
Ami azt is jelenti, hogy akár a gondozott tudta nélkül indíthat pert egy idősotthon is akár a nagykorú gyerekkel szemben, ha az idős szülő nyugdíjából nem fedezhető az ellátás.

Hirdetés
A szülőtartás összege: akár a jövedelem 50 százalékát is elvehetik!
A kötelező szülőtartás összegéről elsősorban a szülőnek és a nagykorú gyermeknek kell megegyeznie, azonban ha vitás kérdések merülnek fel, akkor a bíróság is dönthet erről. A bíróság figyelembe veszi, hogy a szülőnek mekkora összegre van szüksége a megélhetéshez, illetve hogy milyen magas a nagykorú gyermek jövedelme.
A kötelező szülőtartás a törvény szerint akár a nagykorú gyermek jövedelmének 50 százaléka is lehet.
A nagykorú gyerek köteles gondoskodni a rászoruló szülőről akkor is, ha az nem vér szerinti, hanem mostohaszülő vagy nevelőszülő.
Nem kötelezhető szülőtartásra az a nagykorú gyermek:
aki ezzel a saját vagy gyermekei megélhetését veszélyeztetné,
akinek a szülője súlyosan kifogásolható magatartással bír: például aki a pénzét eltékozolja, nagyon eladósodik a megélhetésével nem összeegyeztethető célok miatt (pl. szerencsejáték függőség, stb.)

Címlapfotó: RTL (montázs, illusztráció)
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés