Hirdetés


A magyar könnyűzene egyik meghatározó alakja, a Kossuth-díjas Kovács Kati összegezte hat évtizedes karrierjét a Magyar Zene Háza “Nekünk írták a dalt!” kiállításán. A Ki mit tud?-ból indult énekesnő népszerűségének titka a szenvedélye a zenéhez, azonban megosztotta tapasztalatait a zeneipar nehézségeiről és a politika befolyásáról is.

Hirdetés

“Érdekes, de akkor nem tűnt fel, hogy mennyire férficentrikus ez a világ,” – mondta Kovács, visszaemlékezve a pályája kezdetére. “Olyan sok dalt énekeltem, olyan sok versenyen részt vettem, rengeteget utaztunk külföldre… Mégis, mindennel együtt, boldog fiatalságunk volt.”
Az énekesnő hozzátette, hogy a fiatal művészek, akik most kezdenek bele a pályájukba, hozzá hasonlóan a szenvedélyük vezérli őket. “Nem foglalkoznak vele, mit szólnak a kollégák, csinálják, ahogy jónak látják, mennek a saját útjukon, és ez így helyes, mert hisznek a zenében, a zene erejében” – mondta Kovács a Borsnak.

Hirdetés

A politika befolyása az életében és a zeneiparban is jelentős volt, különösen a rendszerváltozás előtt. “Bizonyos vezetők az MHV, a hanglemezgyártó vállalat részéről nem igazán szerettek engem, mert mint tudjuk, nagy riválisa voltam egy másik énekesnőnek… Ezért ahol értek, ahol tudtak, elgáncsoltak.” Kovács kifejtette, hogy lemezei nem jelenhettek meg, és a hatalom igyekezett elhallgattatni az LGT-vel közösen készült bakelitjeit is. “Ezzel nagyon nehéz volt szembenézni és lehetetlen szembeszállni,” – nyilatkozta.
Ennek ellenére Kovács Kati sosem adta fel, és a nehézségek ellenére külföldön bizonyíthatta tehetségét. “Mi akkor is úgy voltunk vele, hogy Magyarországot képviseljük, és hatalmas sikerünk volt, rengeteg díjat nyertünk.”
A rendszerváltozás jelentős változásokat hozott az énekesnő életében és karrierjében is. “De aztán jött a rendszerváltozás és elsöpörte a szomorúságot, keserűséget, amit a korábbi nagyhatalmúak okoztak” – zárta gondolatait Kovács Kati.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés