Hirdetés


A covid-19 vírus omikron variánsa az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint mintegy 70-szer fertőzőbb, mint a vírus eddigi változatai. A fertőzöttek száma az eddigi tapasztalatok szerint 1,5-3 nap leforgása alatt megduplázódik. Ez azt jelenti, hogy még ha ma csak egyetlen omikronos beteg volna Magyarországon, a vírus akkor is 70 nap alatt szinte mindenkin végigmenne Magyarországon, de mivel már december 18-án volt legalább három bizonyított eset, most már néhány tucatnál vagy akár száznál többnél is járhat a számuk.

Hirdetés

Ha 1,5 napos duplázódási idővel számolunk, 4 héten belül már minden megfertőzhetőt megfertőz a vírus Magyarországon, ha 3 napossal, akkor február 10-e körül bekövetkezik ez. Maradhatnak persze izolált fertőzetlenek, de ezek száma alig egy-két százalékos lehet. A kiindulóponton, Dél-Afrikában már majdnem minden covid-eset omikronos, Nagy-Britanniában az esetek közel kétharmada.
A Hongkongi Egyetem kutatásai szerint a covid-19 omikron-változata mintegy 70-szer valószínűbben telepszik meg a légcső csillószőröcskéin, mint a korábbi variánsok, ugyanakkor tizedannyira fertőzi a tüdőhólyagokat. Ez egyrészt magyarázza a sokszoros fertőzési képességet, másrészt alighanem jó hír, hiszen ily módon sokkal kevésbé fordulhat elő, hogy a tüdőhólyagok – az erős immunreakciónál fogva – megtelnek vízzel, s hogy emiatt a beteg gyakorlatilag megfullad. A vizsgálatokat betegekből kivett szöveteken végezték, s hogy ez így működik-e testen belül is, azt még meglátjuk. Az orvosok mindenesetre reménykednek. Dél-Afrikában valóban aránylag könnyen estek át a betegek az omikronos fertőzésen, de ez másutt változhat.

Hirdetés
Egészségügyi szakértők felhívják a figyelmet: még ha valóban jóval enyhébb is az omikron, mint az elődei, az őrületesen gyors terjedés miatt akár nagyobb munka- és eszközterhet jelenthet az egészségügy számára. Az omikron, akárcsak a delta, az olottakban is megtelepedhet, azok tovább is adhatják, de náluk nem alakulnak ki tünetek, vagy jobbára csak enyhék.
Hogy miként készüljünk az omikronra? A legfontosabb a harmadik oltás. Három Pfizer, két Pfizer és egy Moderna, két Astra és akár egy Pfizer, akár egy Moderna oltás majdhogynem tökéletes védettséget biztosít a komolyabb következmények ellen. Segít az is, ha jóval a fertőzés előtt jelentős mennyiségű (de 4000 NE-nél nem több) D-vitamint szedünk, illetve a tünetek jelentkezésekor rendszeresen cinket juttatunk a szervezetünkbe.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés