Hirdetés


Mint ismert, a magyar álláspont az, hogy a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását. Erről korábban Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsában azt is mondta, hogy Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére.

Hirdetés

Miért ellenzi a kormány?
Globálisan, tehát az egész világon – pontosabban 135 országban az OECD javaslata alapján vezetnék be a globális társasági minimumadót. A cégeknek minimum 15 százalékos társasági adót kellene fizetniük. Ahol ennél kevesebb adót szedtek eddig ezen a címen, már nem lesznek vonzóak a társaságok számára, ha az adóteher ugyanaz lesz, mint máshol.

Hirdetés
Főleg azért, mert a különbözetet otthon kellene kifizetni, az adott cég “hazájában”, azaz Magyarországról, ahol a társasági adó alacsonyabb, mint máshol, még több pénz vándorolna ki. Az Európai Unió egységesen szeretne csatlakozni a globális társasági minimumadóhoz, egyedül Magyarország nem.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy Magyarország visszavonja a globális minimumadóra vonatkozó vétóját”

– jelentette ki Emmanuel Macron az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben befejeződött másfél napos ülése után a Népszava cikke szerint. A francia elnök szerint az észszerűség határáig készek elmenni a kompromisszum érdekében, de tovább nem.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés