Hirdetés

Kikeltek a mentett tojásokból az első túzokcsibék a parkban.
Az 1978-ban létrehozott Túzokvédelmi Állomásra a természetvédelmi őrök minden tavasszal azokat a túzoktojásokat hozzák be, amelyek valamilyen okból veszélyeztetettek (legtöbbször kaszálás, vegyszerezés miatt nem tér vissza a fészekre a tojó) – írta holnapján a park.
Magyarországon 1600 példányos túzokállomány él, a szakemberek mindent megtesznek, hogy erősödjön, gyarapodjon a populáció, ezért van szükség a tojásmentésre. A madár hazánkban fokozottan védett, egy példány eszmei értéke egymillió forint.

Hirdetés
Túzok kakas (fotó: wikipedia.org)

Túzok kakas (fotó: wikipedia.org)

2016-ban eddig tíz túzoktojás került be az állomásra, melyeket a természetvédelmi őrök speciális, rázkódásmentes inkubátorban szállították ide. Az állomáson megmérik a tojás tömegét, hosszát, szélességét, az embrió szívverését, majd ez alapján kikövetkeztetik, hogy mennyi idő múlva bújik elő a madár. A fiókák általában 26-28 nap után kelnek ki a tojásból.
A nemzeti park pénteki közleménye szerint öt tojásból már kibújtak a túzokcsibék, a szakemberek bíznak benne, hogy a többiek is hamarosan követik őket. Az első napokban állati fehérjével, rovarfélékkel, lucernával és speciális takarmánykeverékkel táplálják az új jövevényeket.

Fotó: kmnp.hu/Czifrák Gábor

Egy idén mentett tojásból kelt túzokcsibe (Fotó: kmnp.hu/Czifrák Gábor)

Mivel a csibék nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezért most még az épületen belül tartják őket, csak rövid ideig sétálnak napközben a szabad levegőn. Később, ha kiegyenlítettebbé válik saját hőháztartásuk, akkor kikerülhetnek majd a Túzokvédelmi Állomás elkerített udvarára, azt követően pedig a Túzokvédelmi Mintaterületre. A végcél pedig az, hogy ősszel be tudjanak illeszkedni vad fajtársaik közé.
Forrás: lajk.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés