Hirdetés


Október 1-jétől megajoule-onként (MJ) közel három százalékkal, 22 forintra nő a legalább évi 1729 köbméter feletti lakossági fogyasztás gázdíja – hívta fel a figyelmet a gázszolgáltatást végző, állami MVM.

Hirdetés

A Népszava számításai szerint ez az ország leggyengébb, köbméterenként 28,6 MJ-s fűtőértéke mellett köbméterenként – az eddigi 747 forint után – 767 forint lesz. Az ország jó részén érvényes, köbméterenként 34,87 MJ-s fűtőérték mellett a köbméterenkénti díj számításunk szerint a jelenlegi, köbméterenként 614 forintról 631 forintra emelkedik. A tarifaugrás pontos határa is a fűtőértéktől függ.

Hirdetés

Az átlagosnak tekinthető, 34,87-es fűtőértékkel számolva, a váltás határa viszont már évi 1825 köbméterre nő. A legalacsonyabb, köbméterenként 28,6 MJ-s fűtőérték esetén a tarifa viszont csak évi 2219 köbméter felett vált. A határérték alatt a köbméterenkénti, „rezsicsökkentett” díj változatlanul 99,9-104,6 forint.
Tegnap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal frissítette az augusztusi adatokkal az európai fővárosok energiaár-összehasonlító adatbázisát. Ebben – tekintettel az elmúlt hónap elsejétől érvénybe lépett lakossági tarifaemelésre – külön feltüntetnek egy, a megnövelt díj határát 20 százalékkal meghaladó fogyasztású budapesti háztartásra vonatkozó helyezést is.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés