Hirdetés


Elhunyt februárban Dávid Mihály okleveles mérnök, aki évtizedeken keresztül adta ki az időjárással kapcsolatos népszerű naptárait. Dávid Mihályt ma búcsúztatták.
Dávid Mihály a Békés megyei Kevermesen született 1937-ben, szegény iparos család sarjaként. A középiskolát a békéscsabai Híd- és Vízműipari Technikumban végezte. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyakorló-technikusaként kezdte a pályáját.

Hirdetés

Éveket töltött Fehérgyarmaton és környékén, majd a nyíregyházi központba került, ahol a belvízelvezetés elvi munkáival foglalkozott. Időközben a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Általános Mérnöki Karának vízépítő szakán szerzett diplomát.
1969-ben a Szavicsavhoz került, ahol fő-építésvezető lett, majd termelési osztályvezetőként dolgozott. Három év után újabb állomása életének a megyei tanács építési és közlekedési osztálya, ahol vízügyi csoportvezetőként tevékenykedett.
Időjárással kapcsolatos kutatásai az úgynevezett “légdagály” jelenségen alapultak.

Hirdetés

Nyomtatásban először 1974-ben jelent meg a Dávid-naptár. A magánmeteorológus becslése szerint prognózisa évente 200 ezer emberhez jutott el.
A rendszerváltás idején lett a megyei mérnöki iroda vezetője, innen ment nyugdíjba 1997 szeptemberében.
A meteorológia mellett a másik nagy szenvedélyének, a festészetnek hódolt.
Dávid Mihály 85 éves volt, hamvait hétfőn búcsúztatták a Sóstói tó szigetén.

Forrás: napkeletnepe.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés