Hirdetés


Meghalt Kállai Kiss Ernő Kossuth- és Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész. A hosszú ideje betegeskedő muzsikus kedden, 84 éves korában halt meg – közölte az elhunyt unokája szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

Gyerekkora
Kállai Kiss Ernő 1939-ben született Budapesten roma családban. Már általános iskolás korában bekerült egy fúvószenekarba, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, ahol Váczi Károly klarinétművésznél tanult. 1956-tól foglalkozott cigányzenével, a Magyar Rádió Népi Zenekara és a Magyar Állami Népi Együttes klarinét szólistája volt.

Csodás ének

Hirdetés

Bejárta a világot
Külföldi vendégszereplései során szinte az egész világot bejárta, 1971-ben az Egyesült Államokban Benny Goodman világhírű klarinétossal lépett fel. 1983-ben a margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarának vezetője lett.

A cigányzenészek királya
1996-ban a magyar cigányzenészek „királyukká” választották, „megkoronázása” a Gellért Szálló halljában történt. 1998-ban az MDF színeiben indult az országgyűlési választásokon. Fia, ifj. Kállai Kiss Ernő is zenész, prímás.

Liszt Ferenc-díj
A Liszt Ferenc-díjat kétszer (1987, 1997) kapta meg, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2003-ban a Kossuth-díjat vehette át, utóbbit félévszázados virtuóz előadóművészetéért, a műfaj megismertetését, megújítását és népszerűsítését segítő tevékenységéért.

Hirdetés

Józsefváros és Budapest díszpolgára
Kállai Kiss Ernőt 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el, 2019-ben Józsefváros, 2020-ban Budapest díszpolgára lett.

Budapest díszpolgára

Kiemelt kép: Kállai Kiss Ernő – Forrás: YouTube
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés