Hirdetés


A kisöccsétől kapott csontvelővel gyógyult ki a leukémiából egy magyar kislány. Emmánál négyéves korában állapították meg, hogy igen ritka és agresszív betegségben szenved. Szerencsére kiderült, hogy öccse, a 3 éves Miron tökéletes donor, mivel genetikai állománya szinte teljesen megegyezik Emmáéval.

Hirdetés

Gyilkos kór támadta meg a szervezetét
Emma és családja élete örökre megváltozott, amikor 2020-ban a leukémia egy nagyon ritka fajtáját diagnosztizálták a kislánynál. Ez a leukémiás esetek mindössze 1 százalékát teszi ki, és kizárólag gyerekeknél alakul ki. Kezelés nélkül másfél éve maradt az akkor 4 éves kislánynak, de a statisztikák szerint az ebben a betegségben szenvedők túlélési aránya csontvelő-átültetéssel is csupán 50 százalék.

Sápadtság, puffadás
Ez a betegség gyakran a máj és lép megnagyobbodását is okozza, emiatt a betegekre a sápadtságon túl például haspuffadás is gyakran jellemző. Emmánál is utóbbit vette észre az apukája, aki érezte, hogy baj van, ugyanis a kislány még egy sima megfázásból is alig tudod felgyógyulni.

Egy reményük maradt
A vérvizsgálat és csontvelő-biopszia után megérkezett a szívszorító diagnózis és a család szembesült a helyzettel. Megtudták: az egyetlen remény az, ha minél előbb találnak egy csontvelődonort Emma számára.

Hirdetés

Öccse volt a tökéletes donor
Kiderült: a legkisebb gyerekük, a 3 éves Miron tökéletes donor, mivel genetikai állománya szinte teljesen megegyezik Emmáéval. A jó hír után elkezdték számolni a napokat, ugyanis a csontvelő transzplantációt követő 28 napban dől el, hogy a kapott őssejtek megtapadnak-e.

Megkönnyebbülhettek
A 9. nap után már fellélegezhettek a szülők, ugyanis nagyon szépen emelkedett a kislány fehérvérsejt száma, 40 nap után pedig Emma hazatérhetett.

Eltűntek a daganatos sejtek!
A kislányt az első időszakban teljesen el kellett különíteni. Steril lett a szobája, új edényekben kellett főzni számára, mert a karcok is veszélyt jelenthettek, és mindent legalább 70 fok felé kellett melegíteni. A 100. napon a vizsgálatok kimutatták, hogy eltűntek a daganatos sejtek.

Hirdetés

Megjelentek a hajszálak
Ahogy javult a kislány állapota, fokozatosan csökkentették a gyógyszerek adagját is, és egyre ritkábban kellett járniuk kontrollra. Nagy öröm volt az is, amikor megjelentek az első új hajszálak Emma fején, és nagy meglepetésre a korábbi szőke tincsek helyett barna lett, mint testvére, Miron – írta a Ripost.

Boldog ünneplés
Április végén boldogan ünnepelték Emma 5. születésnapját, majd júniusban, a 365. napon az újjászületése napját. Két hónap múlva pedig, augusztus 30-án a kontrollon az orvosok már azt mondták, kijöttek a gödörből. A szakemberek szerint immáron maguk mögött hagyták a leukémiát.

Kiemelt kép. Emma és Miron. Fotó: Facebook/Együtt Emmáért/Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés