Hirdetés


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerdai bejelentése szerint a kormány 2024 június végéig meghosszabbítja a boltokban érvényes kötelező akciós időszakot. Ez az intézkedés az infláció további csökkentésére irányul. A döntéssel párhuzamosan a vészhelyzet meghosszabbításáról is rendeletet adtak ki.

Hirdetés

A kormány honlapján megjelent indoklás alapján a cél az, hogy a “szankciós élelmiszerinfláció” tovább csökkenjen, ezzel is támogatva a fizetések vásárlóerejének megőrzését és a fogyasztás növekedését.
Az eredeti rendelet, amely kötelezővé tette az akciókat a boltok számára, május elején jelent meg. Az akciók azon termékekre is kiterjedtek, amelyeknek akkor még rögzített ára volt. Az árstopok augusztusig voltak érvényben.

Hirdetés

Az akciós termékek árképzésének szabályai szerint a korábbi harminc nap legalacsonyabb bruttó árához képest legalább 10 százalékos árkedvezményt kellett biztosítani. Augusztustól ez a kötelező akciós mérték 15 százalékra emelkedett, és több termékre is kiterjedt. A döntés összesen 20 termékkategóriát érint, beleértve a húsféleségeket és tejtermékeket.
A minisztérium közleményében kiemelte, hogy a kormány infláció elleni intézkedései sikeresek voltak. Már októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció, ami az online árfigyelő és a kötelező akciózásnak köszönhető. Ennek eredményeként jelentős árverseny alakult ki a boltok között, ami az élelmiszerek árcsökkenéséhez vezetett.

Hirdetés

A vészhelyzet meghosszabbításáról szóló rendelet az Országgyűlés november eleji szavazása után jelent meg, és 2024 május 24-ig lesz érvényben. A rendelet az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus és annak magyarországi következményeire hivatkozik.

Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés