Hirdetés


Szeptemberben 20 százalék fölé ugrott az infláció, ráadásul ez még nőni fog, a tetőzés hónapok múlva várható. Az élelmiszerek áremelkedése már 35 százalékos, a rezsinövekedés most először jelentkező hatása pedig 62 százalékkal drágította meg a háztartási energiát.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2022. szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztusban még 15,6 százalék volt az éves infláció. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 4,1 százalékkal emelkedtek.

 • kenyér (76,2%)
 • sajt (68,0%)
 • tejtermékek (66,3%)
 • vaj és vajkrém (66,3%)
 • margarin (61%)
 • száraztészta (60,2%)
 • tojás (53,7%)
 • Átlag alatti mértékben, de jelentősen, 22,4 százalékkal nőtt a sertéshús, 19,1 százalékkal a csokoládé, kakaó, 10,9 százalékkal a cukor ára. A rezsinövekedés hatása most épült be az árakba, ami azt eredményezte, hogy a háztartási energia rögtön 62,1 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, az elektromos energiáé 28,9 százalékkal. A palackos gáz ára 45,0, a tűzifáé 43,8 százalékkal emelkedett.
  A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,2, ezen belül a szeszes italok 16,5 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára egyenesen 45,5 százalékkal kerültek többe, mint egy éve. Átlag fölött drágultak a lakásjavító és -karbantartó cikkek (27,7%), a mosó- és tisztítószerek 24,8 (%), a testápolási termékek (24,5%).

  Hirdetés

  Ha valaki abban reménykedik, hogy ez az infláció már a csúcs akkor el kell keserítenünk. A Privátbankár.hu már a napokban végzett árfelmérést a hipermarketekben, és ez azt mutatja, hogy három hónapnyi 30 százalékot meghaladó éves drágulás után októberben 35,9 százalékra gyorsult az éves áremelkedés mértéke a hazai hipermarketekben. Ennyivel kerültek többe a vizsgált élelmiszerek, mint egy éve.
  Az Árkosár felmérés szerint egyetlen hónap alatt 3,7 százalékkal, 1 171 forinttal került többe a nagybevásárlás, és 8 619 forinttal többe, mint egy éve. 32 605 forintot kell érte a kasszánál hagyni. Egy év alatt négy termékfajta is 100 százalék fölötti áremelkedést produkált, ráadásul mind a négy alapélelmiszer. A duplázók közül a nem árstopos tej 116, a kenyér 111, a tejföl 105, a tojás pedig 102 százalékkal drágult. Hozzájuk képest szinte eltörpül, de azért több mint 50 százalékkal kerül többe a krumpli (89%), a sajt (77%) és a kávé (62%).
  Abban ráadásul biztosak lehetünk, hogy nem ez lesz a legmagasabb inflációs adat, amit látunk az idén. A rezsiemelés hatásai ugyan már megjelentek a számokban, de minden elemző és a jegybank is arra számít, hogy az év végén, a jövő év elején tetőzhet az infláció. A benzinárstopot és az élelmiszerárstop egyelőre a 2022 végéig hosszabbította meg a kormány, de nem lenne meglepő, ha az áremelkedések csúcsán további hónapokat szavazna meg erre – állítják a Bank360.hu szakértői.
  A Magyar Nemzeti Bank annak ellenére bejelentette a kamatemelések befejezését, hogy az infláció még emelkedik, és ez más hatásokkal együtt nem tett jót a forintnak. Az euró árfolyama a kamatemelés leállítása óta 5 százalékot erősödött, a forint már a 430-as szintet ostromolja, a dollárért pedig már 440 forintot kell adni. Ez a gyengülés pedig tovább drágítja az importot, a külföldről vásárolt kőolajat és gázt is, ami még rátehet egy lapáttal az inflációnak.

  Hirdetés
  A 13 százalékra emelt alapkamatot ráadásul még most építik be a bankok, amelyek októberben sorra teszik közzé a hiteldrágításaikat. Ezek hatására a személyi kölcsönök ajánlatai kedvezmények nélkül már 15 százalékos hiteldíjjal (THM) kezdődnek. A lakáshitelnél pedig egyre inkább a 9-10 százalékos THM-ek a jellemzőek, ennél olcsóbban már csak magas jövedelemmel, extra vállalásokkal lehet jelzáloghitelt kapni.
  Várható az is, hogy az őszi hónapokban az infláció már felfalja a reálbérek eddigi emelkedését. Az átlagbérek növekedése eddig ugyan még meg tudta haladni a pénzromlás mértékét, de 20 százalékhoz érve ez már átfordulhat. Az inflációs csúcson bekövetkezhet a nagyon régóta nem látott reálbércsökkenés, amit némileg ellensúlyozhatnak a cégek egyre gyakoribbá váló kompenzáló béremelései, egyszeri juttatásai – írja a Bank360.hu.

  Forrás:blikk.hu
  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés