Hirdetés


Az Esőtánc.hu hét nemzetközi meteorológiai és klimatológiai intézet szezonális előrejelzését vetette össze az idei tél időjárásának előrejelzésére. E szerint a 2022/2023-as tél enyhébbnek ígérkezik, mint az átlagos hazai telek a Kárpát-medencében.

Hirdetés

Különösen az ősz és a tél első fele ígérkezik a szokásosnál enyhébbnek, míg a tél második felében már inkább átlag körüli, vagy annál kissé melegebb tendenciák uralkodnak majd.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek a téli időszakban erős hidegbetörések.
A La Nina jelenség gyengébb poláris örvényt valószínűsít, ami elősegítheti a sarki hideg leszakadását az alacsonyabb földrajzi szélességekre. Ez pedig időszakosan erős hidegbetörést eredményezhet Európában is.

Hirdetés

Csapadék tekintetében már kevésbé egyértelmű a kép. Bár a legtöbb intézet átlag körüli csapadékú telet jelez előre, azonban Európa déli, délkeleti részén szárazabb időjárás feltételezhető. Ez pedig érintheti a Kárpát-medencét is, különösen annak délkeleti felét, így nem zárható ki, hogy folytatódik az idei évben megfigyelt tendencia, mely szerint a csapadékeloszlás nagy területi különbségeket mutat.

Borítókép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés