Hirdetés


Mert miért ne?
Gelje serpát két dolog miatt is ismerjük. Egyrészt szomorú történet – Suhajda Szilárd keresésében ő is részt vett, de csak néhány felszerelését találták meg a 4-es táborban.
Másrészt pedig ő az a hegyivezető, aki egy bajba jutott mászót a hátán cipelt le addig, amíg nem jöhetett érte egy helikopter. 600 méteren keresztül.

Hirdetés

Emberfeletti teljesítmény, ebben megegyezhetünk. Május 18-án történt az eset, egy kínaival ment felfele a MOunt Everesten, meg akarták hódítani a csúcsot, ám közben találkoztak ezzel a bizonyos maláj hegymászóval, Ravicsandrannal. Az 58 éves hegymászó kötelekbe kapaszkodott, látszott rajta hogy bajban van. Kimerültnek látszott – lehetett tudni, hogy segítség nélkül meghal.

Hirdetés

Ezért a serpa megbeszélte kínai ügyfelével, hogy a csúcsot most hanyagoják, és le kellene vinni a maláj mászót. Hogy ezt megtehesse, ahhoz az ügyfelének is bólintani kellett rá, hisz az ő akarata ebben az esetben az első. Ő azt mondta, hogy rendben, segítsenek. Gelje serpe ezután hálózsákba tekerbe Ravicsandrant, elkötötte a hátára, rögzítette, és 600 méteren keresztül vitte a hátán, később pedig húzta lefele teljesen a Déli nyeregig. Ott már Nima Tahi is segített neki, végül a mentőakció sikeres lett. Eddig szép is a történet, csakhogy mikor a Ravicsandran hazaérkezett mindenkinek megköszönte életben maradását – pusztán Gelje serpát hagyta ki. Márpedig ő tette a legtöbbet életéért.

Hirdetés

Nem kellett más a kommentelőknek, számon kérték ezért. Egy ideig magyarázkodott, azt mondta, hogy már korábban köszönetet mondott neki, de aztán gondolt egyet, és egyszerűen letiltotta Gelje Instagram- oldalát, a kommenteket pedig egy az egyben törölte. S hogy nem köszönte meg megmentésekor a mentést az is bizonyítja, hogy utána Gelje serpe kritikusan fogalmazott a hegymászóról saját közösségi profilján – akit magvasan hálátlannak nevezett.
Ennyit meg végtére is megérdemel…

Fotó – Gelje serpa

Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés