Hirdetés


Bár januártól ez a lehetőség megszűnt volna, egy új kormányrendelet értelmében egyelőre mégis az önkormányzatok hatáskörében marad, hogy engedélyezik-e helyileg az avar- és kertihulladék-égetést.
A levegő védelmét szem előtt tartva Magyarországon alapvetően tilos a zöldhulladék otthoni, nyílt téri elégetése, akad azonban a törvényi szabályozásban egy kiskapu. A települési önkormányzatok ugyanis rendeletben – különböző kritériumok mentén – engedélyezhetik az égetést lakosaik számára. Magyarán településenként változó, hogy szabad-e egyáltalán otthon a kertben elégetni a növénytermesztésből származó hulladékot, illetve ha igen, akkor azt milyen időpontokban lehet például megtenni.

Hirdetés

December 2-án ugyanis megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben “a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”. A rendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad “a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”. Leegyszerűsítve tehát, amíg tombol a járvány, addig a helyi rendeletek által meghatározott módon továbbra is bárki elégetheti saját kertjében a zöldhulladékot.

Forrás: hazipatika.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés