Hirdetés


Az EU olyan megállapodásra jutott, amely arra kötelezi az autógyártókat, hogy 2035-ig 100%-kal csökkentsék a CO2-kibocsátást. Az intézkedés gyakorlatilag betiltaná az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését a blokkban attól az évtől kezdődően.
A megállapodás csütörtökön született meg az EU-tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság tárgyalói között, akiknek mindannyian egyet kell érteniük abban, hogy mikor fogadnak el egy új jogszabályt az EU-n belül.

Hirdetés

“Az Európai Bizottság üdvözli az Európai Parlament és a Tanács által elért megállapodást, amely biztosítja, hogy 2035-ig minden Európában nyilvántartásba vett új személygépkocsi és kisteherautó zéró kibocsátású legyen” – áll a Bizottság sajtóközleményében, amelyet a megállapodás bejelentését követően adott ki.
A megállapodás a 2030-tól értékesített új autók CO2-kibocsátásának 55%-os csökkentését is tartalmazza a 2021-es szinthez képest, ami meghaladja a jelenlegi 37,5%-os csökkentési célt.

Hirdetés

Frans Timmermans, az EU éghajlat-politikai vezetője szerint a megállapodás mindenki számára jelzi, hogy “Európa felkarolja a zéró kibocsátású mobilitásra való átállást”.
A sajtóközlemény szerint az új rendelet célja, hogy “fenntarthatóbbá tegye az EU közlekedési rendszerét, tisztább levegőt biztosítson az európaiak számára, és fontos lépést jelent az európai zöld megállapodás megvalósítása felé”.
A megállapodás átmeneti jellegű, és most az Európai Parlament és az EU Tanácsa hivatalos elfogadására van szükség. Ennek időkerete egyelőre nem világos.

MTI
Borítókép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés