Hirdetés


Rendkívüli sajtótájékoztatót tart ma este Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hernádi Zsolt MOL-vezér – kövesse velünk élőben az eseményeket! Hernádi Zsolt szerint soha nem látott krízishelyzet alakult ki, a hetvenes évek óta nem látott sorok alakultak ki a kutaknál. Nem volt elérhető benzin vagy dízel, és nem az volt a kérdés, hogy hatósági áras vagy sem – tette hozzá.

Hirdetés

“A MOL történetében eddig ilyenre nem volt példa” – mondta.
Az elmúlt két napban több, mint 5 millió liter üzemanyagot értékesítettek, dupláját az elmúlt évinek. 871 olyan rendelésük volt, melyet vissza kellett mondaniuk, példátlan korlátozásokat kellett bevezetniük. Beindult egyfajta pánik – a MOL eddig bírta, jeleznie kellett a kormánynak, hogy nem tudják biztosítani tovább az ellátást – közölte az elnök.
A MOL minden negyedik liter olajat Szlovákiából importált, de vissza kell hozni a teljes importot, hogy az ellátás zavartalan legyen, de ez az árstopos rendszerben nem megy.

Hirdetés

Azzal, hogy a hatósági ár még mindig itt van, hozzájárult a hazai feszültségekhez. Fel kell készülnünk az előttünk álló időkre, két hónap múlva újabb kritikus helyzet vár ránk, a brüsszeli szankciók késleltetett hatása, és a február 5-i újabb szankciós csomag miatt további 10 százalék dízel fog hiányozni a piacról – tette hozzá Hernádi. Ennek olyan helyzetben kell találnia az országot, mikorra az egyensúlyi helyzet helyreállt.
A háború miatt eddig is voltak már fennakadások, vissza kell állítani az importot, és fel kell készülni arra, hogy átálljunk alternatív megoldásokra. Az import visszaállítsa azonban nem megy egyik napról a másikra, ma kell lépni ahhoz, hogy stabil, importtal megtámogatott piac legyen az országban.
Kérdésre Hernádi Zsolt elmondta: a problémamentes helyzet visszaállása viszonylag gyorsan meg fog történni, az importőrök is vissza fognak térni. Egy- másfél-két hónapig azonban el fog tartani, amíg a normál stabilitás visszatér.
23.00-kor lép hatályba a piaci ár, a kutak most állnak át, ezt csak így ehetett meglépni, mondta Gulyás Gergely.
641 forint lesz a benzin, 699 forint lesz mostantól a dízel átlagára – mondta Hernádi Zsolt.

Hirdetés

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés