Hirdetés


„Belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok” – A Magyar Orvosi Kamara segélykiáltása: ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, ezekre lesz szükség!
diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul és ez óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra

Hirdetés

A kamara szerint ebből az egész küzdelemből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre, így az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról: a napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek.
A Blikk is megírta, hogy a koronavírus negyedik hullámában a számok meredeken emelkednek és a járvány tombol, hiszen a mai adatközlés szerint az elmúlt 24 órában 10265 új fertőzöttet regisztráltak, 178-an elhunytak és a kórházi ellátást igénylők száma 5852 főre, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig 565 főre nőtt, így az aktív fertőzöttek száma 115383.

Hirdetés
Napi 178 halott, az heti ezer – egy falunyi – akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog. 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna – ha lenne számára hely
– kezdődik a közlemény, melyben melyben azt is írják, hogy a diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi többszáz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.
Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve

Hirdetés
Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – is egyre telítődnek. A Magyar Orvosi Kamara szerint ez nem meglepetés, hiszen a környező országokban is drámaian nőnek az esetszámok, ám itthon a jól induló, de azóta lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. A MOK-nak pedig az az álláspontja, hogy az intenzív osztályok egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább.
– Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia – írják.
„A most kijött miniszteri rendelet 20 intenzív ágyra 1 szakorvost (őszintén reméljük, aneszt-ito szakorvost), egy orvost (bármilyet?!) és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. Az utasítás a nővérektől elvárt tudást sem részletezi, emellett szemérmesen hallgat a szükséges gyógytornászokról, fizioterapeutákról, a sokszor túlsúlyos betegek mozgatásához, forgatásához szükséges további személyzetről. 4 betegre egy nővér – négyágyas szoba esetén 1 nővér/szoba. Kisebb szobák esetén nem jut nővér mindenhova.”

Hirdetés
„Mindez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A legnagyobb baj mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget. A végeredmény akkor is a lélegeztetett betegek nemzetközi összehasonlításban is igen nagy arányú halálozása volt – most sem lesz ez másként. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.”
A MOK szerint hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés