Hirdetés


Idén is történtek kisebb-nagyobb változások a Munka Törvénykönyvében, ami mind a munkáltatókra, mind pedig a munkavállalókra nagy hatással lesz és nem biztos, hogy mindkét fél örülni fog neki. Mostantól kérhetünk például írásos indoklást a felmondáshoz, és törvénybe iktatták azt is, hogy csak indokolt esetben lehet megszakítani a dolgozók szabadságát – vagyis nem kell többet felvennünk a céges telefont, és a levelek is ráérnek a pihenés végéig.

Hirdetés

Január elsejével sok tekintetben megváltozott az életünk, és ez alól nem kivétel az sem, hogy hogyan dolgozunk mostantól. Változott az apaszabadság kiadásának módja és bizonyos esetekben a hossza is, és a munkáltatónak is többféle újabb szabálynak kell megfelelnie. Szakértőket kérdeztünk arról, valóban jó szabályozás született-e, esetleg még jobban lehetett volna a munkavállalók jogait bővíteni?

Hirdetés

Mik változtak?
Összesen nyolc fontosabb ponton változtattak a Mtv. rendelkezésein, ezek a változások pedig az alábbiak voltak:
10 napra emelkedő apasági szabadság, az első öt napra 100 százalékos távolléti díjjal összesen 44 nap szülői szabadság, ezt előre kell kérni a munkavállalók utólag is kérhetik írásban a felmondás indoklását nem szüntethető meg a munkaviszony apasági, szülői vagy gondozási szabadság alatt a munkaviszony fél éves fennállása után kérhető a teljes- vagy részmunkaidős foglalkoztatás, és a home office is határozott munkaviszony esetén időarányos próbaidő (pl. fél éves munkaviszony esetén legfeljebb másfél hónap gyorsabb és pontosabb tájékoztatási kötelezettség köti a munkaadókat csak indokolt esetben szakítható meg a munkavállaló szabadsága, ebbe beletartozik, hogy nem kell a céges telefont felvennünk, vagy céges levelekre válaszolnunk.- írja a Pénzcentrum.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés