Hirdetés

Sokan odafigyelünk arra, hogy kevesebb sót együnk vagy akár teljesen lemondjunk róla, mert azt mondják, árt az egészségnek. Ez nem egészen igaz, mert a só egy fontos elektrolit, ami segíti szervezetünk működését. Ha úgy döntesz, hogy nem fogyasztasz többé sót, arra figyelj, hogy teljesen ne száműzd, mert a tested negatívan reagálhat rá.
Sok diéta javasolja, hogy kerüljük sót, de szeretnénk megosztani veled, mi történhet a szervezetedben, ha teljesen lemondasz róla.
1. Hízni kezdhetsz.

A jódozott sóra szüksége van a hormonoknak. Ha teljesen kiiktatod a sót, kevés más forrás marad, amiből jódhoz juthatsz hozzá. Ennek következtében hízni kezdhetsz, az arcod felpuffad, a bőröd szárazzá válik, izomgyengeséget és fáradtságot fogsz tapasztalni.
2. Hatással lehet a szívedre is.

Az alacsony sótartalmú étrendnek számos előnyét mutatták ki, főleg azoknál, akiknél szívproblémák állnak fenn. De ez nem mindenkinél ilyen előnyös, például azoknál sem, akiknek teljesen egészséges a szíve. Ha túl sok vagy túl kevés sót eszel, az ronthatja a szív állapotát.

Hirdetés

3. Növelheti az inzulinrezisztenciát.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha az étrend nem tartalmaz elég sót, annak hatása lehet az inzulinrezisztenciára is. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem fog jól reagálni az inzulinra, a vércukorszint pedig megemelkedik.
4. Jelentkeznek a kiszáradás jelei.

Mikor a vérben drasztikusan lecsökken a nátrium mennyisége, olyan tünetek lépnek fel, melyek nagyon hasonlóak a kiszáradás állapotához. Ha száraznak érzed a szádat, szomjas vagy, szédülsz és kevesebbszer kell mosdóba menned, erről lehet szó.
5. Hányingered lehet.

A só kiiktatásának nagy hatása van a koleszterinszintre. Korai tünetei általában nincsenek, de megtámadhatja a szervezet különböző részeit, például a szívet is. Az egyik tünet, amit tapasztalhatsz, a hányinger.

Szereted a sós ételeket? Gondoltál már arra, hogy teljesen száműzd a sót az étrendedből, vagy korábban már meg is tetted?

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés