Hirdetés

Hogyan lehet, hogy az a karakál, amelyiknek az egyik pillanatban a lábai még az égnek merednek a levegőben, az a következő pillanatban már a lábán ér földet? Mi történik a másodperc tört része alatt? Ez a lassított felvétel sok mindent megmagyaráz.
Új természetfilm sorozatot indított útjára a BBC “Élet a Levegőben” címmel. A széria első részéből közzétett, igazán látványos videóban egy karakál ugrását és esését láthatjuk lassított formában. Ez végre pontot tesz az évszázados “Hogyan lehet, hogy a macskák mindig a talpukra esnek?” kérdés végére.
A videóban azt láthatjuk, ahogy a karakál egy kismadarat szeretne zsákmányolni, ezért ugrik fel magasra. Az ugrás egy bizonyos pontján az állat megfordul a levegőben és a talpára esve érkezik meg a földre.

A tudósok közt egy évszázada vitatéma, hogy a macskafélék miért esnek a talpukra, hiszen ahhoz, hogy ezt kivitelezni tudják, a fizika szerint kellene valami, amitől el tudnak rugaszkodni – a levegőben azonban ilyen nincs.
A BBC által készített, valóságban egy másodperc alatt lezajló képsor bizonyítja: a karakál tulajdonképpen gerincét mindkét irányba egyszerre fordítja el, így használja önerejét teste ellökéséhez, hogy meg tudjon fordulni.
Forrás: lemon.hu

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés