Hirdetés


Pár nappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy válik Tóth Gabi és Krausz Gábor. A hír sokkolta a rajongókat, már csak azért is, mert a páros nem régiben vette birtokba szentendrei álomotthonát, amin tetemes, egészen pontosan 75 millió forintos hitel is van. A házban egyébként Gabi maradt, úgy tudni azért, mert a hitelt az ő nevére vették fel.

Hirdetés

Nem kis összeg
A napi.hu pedig most utánajárt annak, ki juthat hozzá ekkora mértékű lakáshitelhez, mert lássuk be ez nem egy kis összeg. Ami tény, hogy az elmúlt években hatalmas áremelkedés ment végbe az ingatlanpiacon, a drágulást pedig a különböző állami kedvezmények, úgymint a CSOK vagy a babaváró hitel is felerősítették. Az elszálló lakásárak azt jelentik, hogy egy átlagos panellakásért simán elkérnek már 35-40 milliót, de egy szintén átlagosnak mondható családi ház is lazán mozogat 80-100 millió forint között.

Hogyan lehet hozzájutni?
Persze nem mindegy, hogy hol vesz házat az ember lánya/fia, értelemszerűen Budapest és környékén magasabbak az ingatlanárak, vidéken talán egy picivel kedvezőbb a helyzet, de azért ott sem túl rózsás. Na, de most lássuk csak, mi a helyzet Tóth Gabiék 75 millió forintos hitelével. Mi kell ahhoz, milyen feltételek mellett, na és persze mekkora önerővel juthat valaki ekkora összegű hitelhez?

Hirdetés

A fizetőképesség
Minden lakossági banki hitelnek elsődleges feltétele a hitelfelvevő várható fizetőképességének vizsgálata, amit a meglévő rendszeres jövedelemmel kell igazolni – emeli ki a napi.hu. Ez a legtöbb esetben a munkabér, amit munkáltatói igazolással kell igazolni, de lehet vállalkozásból eredő jövedelem is, amit viszont a NAV igazol.

A szabályok
A jelenlegi szabályozás értelmében, ha valaki nettó 600 ezer forint jövedelemmel bír, az ennek a jövedelemnek maximum a 60 százalékát fordíthatja hitel törlesztésre. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha egyéb más hitellel nem rendelkezik a kérelmező. Nettó 600 ezer fölött egy több is lehet mint 60 százalék.

Nagyobb bevétel
Nos, Tóth Gabiék esetében feltehetően nagyobb bevételről kell szó legyen ahhoz, hogy ezt a 75 milliós hitelt felvehessék, vagyis felvehesse, mert információk szerint az ő nevét fut a hitel. A portál 20 éves futamidővel számolt, mivel a lakáshitelek esetén ez a leggyakoribb felállást. Ezeket a hiteleket általában 10 éves kamatperidóssal adják, vagyis a törlesztési időszak első felére fixen meghatározott ak amar. a második félidőre nem lehet előre becsülni, de a lap az egyszerűség kedvéért most végig ugyanazt a kamatot vette alapul.

Hirdetés

A kamatok
Kb. két évvel ezelőtt (Tóth Gabiék ekkoriban folyamodhattak hitelhez) a kamatszint elég alacsony volt, 3-4 százalék körül mozgott, így most ezt a 4 százalékot vették irányadónak. Ezzel a 4 százalékkal számolva a havi törlesztőrészlet nagyjából 450 ezer forint kell legyen, ha pedig a bank hajlandó volt elmenni a fenteb említett 60 százalékig, akkor nettó 750 ezer forint, rendszeres, igazolható havi jövedelemre volt szükség.

A múlt
Viszont ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a bankok nem szívesen maxolják ki ezt a 60 százalékot, sőt a legtöbb pénzintézet már 50 százaléknál is nettó 900 ezer forintos nettó igazolható jövedelmet kér. Továbbá azt is lényeges kiemelni, hogy ez a múlt, ugyanis azóta emelkedtek a kamatok, elérhetik a 8-9 százalékot is, szóval, jelenleg egy ekkora hitel esetében a törlesztőrlszket már inkább 630-675 ezer forint körül mozog, amihez 1,1-1,3 milliós igazolt nettó jövedelemre van szükség.

Mekkora az önerő?
A jelenlegi hitelezési szabályok úgy szólnak, hogy mindenképpen szükséges saját megtakarítással, azaz önerővel rendelkezni ahhoz, hogy hitelből ingatlant vásároljunk. Az ehhez szükséges minimálisan elvárt önerő a vételár 20 százaléka. Szóval Tóth Gabiék esetében a 75 millió forinthoz minimum fel kellett mutatni 15 millió forintot, de nyilván nem kizárt, hogy ennél többet fizettek be, akkor a fentebb említett törlesztő is másként alakul.

Kiemelt kép: Tóth Gabi – Forrás: Facebook
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés