Hirdetés
Az ünnepek közeledtével bizonyára sokakban felmerül az ötlet, hogy kutyát, macskát, vagy más kisállatot ajándékozzon szerettének. Rendkívül fontos, hogy a döntést alaposan átgondoljuk, hiszen egy állat befogadása nem csupán a felhőtlen karácsonyi időszakra szól, hanem egy egész életre.

Miért ne ajándékozzunk élő állatot karácsonyra?
Egy kisállat hatalmas terhet jelenthet az újdonsült gazdinak. Bár egy új családtag rengeteg örömet okoz, felelősséggel tartozunk iránta, arról nem is beszélve, hogy komolyabb anyagi kiadásokkal is jár az új jövevény érkezése. Ha valakit meglepnek egy kutyával, vagy macskával, nem biztos, hogy fel van készülve rá és megengedheti magának mindezt, ezért alaposan informálódjunk, mielőtt döntést hozunk.
Kölyökállatok esetében még inkább oda kell figyelnünk. Bár hihetetlenül aranyosak, nem szabad elfelejteni, hogy még nevelésre szorulnak, sok kárt tehetnek a tapasztalatlan gazdik lakásában, megkérdőjelezhetik az emberek türelmét. Azt sem szabad elfelejteni, hogy orvosi ellátásuk egy kisebb vagyon, különböző oltásokra szorulnak, fizetni kell majd ivartalanításukat és egyéb költségek is felmerülhetnek. A kezdeti örömöt hamar felválthatja a bosszúság, ilyenkor pedig sok állat kerül vissza a menhelyre, rosszabb esetben az utcára.
Mit lehet tenni?
A legjobb, ha előre egyeztetünk a leendő gazdival. Persze így oda a meglepetés, de a kisállat jóléte a legfontosabb. A döntés jó esetben 10-20 évre szól, ekkora felelősséget és anyagi terhet pedig meggondolatlanul semmiképp sem szabad valakire ráróni.
Ha mindenképpen meglepetést szeretnénk, vegyünk egy plüssállatot, vagy készítsünk “utalványt”, majd az ünnepek után közösen válasszuk ki a megajándékozottal jövőbeli kedvencét. Az is fontos, hogy a leendő gazdi válassza ki azt az állatot, akihez akár évtizedekig képes kötődni.
Mit kell mérlegelni, ha mégis kisállatot szeretnénk a fa alá?
Ha semmiképp sem tudunk ellenállni a kísértésnek, próbáljuk meg tudatosan intézni az örökbefogadást. Íme néhány kérdés, amit mindenképpen át kell gondolni előtte:

Hirdetés
  • Jó helyen lesz a kutya?
  • Van elég türelme a gazdinak?
  • Van elegendő anyagi forrás a szükségleteinek kielégítésére? (Orvosi ellátás, táp, felszerelések?)
  • Mi van, ha a megajándékozottról kiderül, hogy allergiás az állat szőrére?
  • Alkalmas a gazdi életmódja az állattartásra?
  • Kertben lesz tartva, vagy a lakásban? Megfelelőek a körülmények?
  • Lesz aki vigyázzon rá, ha a gazdi elutazik?

Ha minden kérdést pozitív irányba tudunk elbírálni, akkor is készítsünk B-tervet. Gondoljuk át, hogy kinél helyezhetjük el az állatot, ha a megajándékozott mégsem tudja vállalni a befogadást. Az ajándékozónak kötelessége arról gondoskodni, hogy az állatot még karácsony előtt orvoshoz vigye, hogy az alapvető oltásokat megkapja, valamint érdemes a szükséges felszereléseket is beszerezni. A meggondolatlan ajándékozás ötletét azonnal vessük el, járjunk el körültekintően, hogy egy életre szóló boldogságot okozhassunk gazdinak és kedvencnek egyaránt.
Forrás: zoozoo.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés