Hirdetés


Az unió elindítja Magyarország ellen a jogállamisági eljárást – reagált a kormány
Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament előtt szólalt fel. Beszédében elmondta, hogy Magyarországon a korrupció jelenti a legnagyobb problémát, ezért alkalmazzák a 7-es cikk szerinti eljárást. Reagált a magyar kormány.
Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy elindítják a jogállamisági eljárást és erről a kormányt is értesítették.

Hirdetés

A válaszok elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hozni ezt a döntést. Johannes Hahn biztos ma értesítette a magyar hatóságokat arról, hogy elindul a jogállamisági eljárás
– jelentette be Ursula von Leyen.
A Reutersnek nyilatkozó, az ügyet jól ismerő két forrás elmondta, hogy az eljárás már ma elindul. Hozzátették, ez a lépés az Orbán-kormány finanszírozásának befagyasztásához is vezethet. Az unió és Magyarország közötti feszült viszonyt jól szemlélteti, hogy a közösségből csak kevesen gratuláltak Orbán Viktornak a Fidesz-KDNP elsöprő győzelméhez a hétvégi választásokon.

Hirdetés

A bizottság elnöke elmondta, hogy Magyarországon a legnagyobb problémát a korrupció jelenti. Hozzátette, az uniós helyreállítási alapból (RRF) származó források kifizetését a korrupcióellenes fellépéstől teszi függővé a testület.
Folyamatosak a tárgyalások az RRF-ről, aminek előfeltétele a korrupcióellenes fellépés. Ezt a kérdést egyelőre nem tudtuk lezárni
– fogalmazott az elnök. A plenáris ülésen elhangzott beszédben kitért Lengyelországra is, esetükben az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását várja el a bizottság.
Ursula von der Leyen azt is elmondta, hogy
ezzel Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amelynek a jogállamiság megsértése miatt csökkentik az EU-s támogatásait
– ezt a DPA német hírügynökség írta meg Twitter-oldalán.

Hirdetés
Az Európai Bizottság elnökének beszéde után a forint zuhanórepülésbe kezdett.
Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva. Hozzátette: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését. Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött – emelte ki.
Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia – szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt – hangsúlyozta.

Hirdetés
A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.
Varga Judit igazságügyi miniszter felhívta a bizottság figyelmet arra, hogy
„…az eljárás elindításának vannak feltételei! Szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának, és kapnia kell hivatalos értesítést erről a magyar kormánynak. Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg.”
Mint írta, a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik, és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. „Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk” – tette hozzá.

Forrás: vg.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés