Hirdetés


A rezsicsökkentés részleges eltörlése után nem jó hír, hogy az előrejelzések szerint az idei tél jóval hidegebb lehet, mint az elmúlt években.
A Severe Weather Europe (SWE) csapatának frissített téli előrejelzése szerint – amit az RTL.hu szemlézett – a Csendes-óceánon zajló folyamatok még több tízezer kilométeres távolságból is befolyásolhatják az európai időjárást, és ha az események nem jól alakulnak, akár nagyon hideg telünk is lehet, ami ilyen energiaárak mellett kifejezetten rossz hír.

Hirdetés

Ismerve a La Niña időszakban jellemző légköri viszonyokat, illetve átnézve a hosszabb távra szóló, friss előrejelzéseket, az SWE meteorológusai arra jutottak, hogy Európában az idei tél közelebb lehet az átlagoshoz, mint az előzőek. Ez pedig azt jelenti, hogy hidegebb lesz, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.
A cikk szerint a legmelegebb régiók a kontinens keleti és északi részein lehetnek, míg a középső és nyugati országok kissé hűvösebb időre készülhetnek.

Hirdetés

A csapadék is átlagosnak látszik, a Földközi-tenger vidékén lehet belőle több, ami az RTL meteorológusa szerint hazánk szemszögéből nem lenne rossz forgatókönyv. Nem mindegy persze, hogyan is jön ki ez a bizonyos átlag, hiszen az extrém hideg és az extrém meleg váltakozásának átlaga ugyanaz, mintha végig kellemes, kiegyenlített időnk lenne. Az idei tél jellegét több tényező összejátszása alakítja majd ki, de annyi talán már most is látszik, hogy olyasmivel állhatunk szemben, amire Európa lakossága nem feltétlenül vágyik – áll az elemzésben.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés