Hirdetés

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyilkolszkij

Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségese arra figyelmeztette az Észak-atlanti Szövetséget (NATO), hogy amennyiben Finnország és Svédország csatlakozik a védelmi szövetséghez, Moszkva megerősíti a földi, vízi és légi erejét a Balti-tengeren, beleértve a nukleáris fegyverek átcsoportosítását is.

Hirdetés
„A Balti-tenger nukleáris semlegességéről többé nem lehet beszélni, az egyensúlyt helyre kell állítani“ – jelentette ki Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnöke.
„Oroszország nem tett és nem is akart ilyen jellegű intézkedéseket hozni, azonban szükség esetén kénytelenek leszünk megfelelő módon reagálni” – mondta a korábbi orosz elnök.
Az ukrajnai orosz offenzívára való tekintettel Finnország és Svédország azt fontolgatják, hogy NATO-tagsági kérelmet nyújtanak be. Finnország, mely egy 1300 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, a következő hetekben hoz döntést arról, hogy csatlakozik-e a NATO-hoz – tájékoztatott szerdán Sanna Marin miniszterelnök. Finnország a múltban azért nem csatlakozott a NATO-hoz, hogy elkerülje Oroszország provokációját.

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés