Hirdetés

Mindenképp nézd meg, hogy van-e benne biszfenol-A.
A biszfenol-A (BpA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. Évente több mint három millió tonnát gyártanak belőle a világon. Számos mindennapi használati tárgy alapanyaga, pl: szemüveglencsék, műanyag poharak, ételtároló dobozok, kulacsok, újratölthető vizes vagy üdítős palackok.

Hirdetés

Thinkstock

Rengeteg oldalt teleírtak már a kutatók azzal, hogy miért káros ez a vegyület az egészségre: mert felforgatja a hormonháztartást, hiszen úgy viselkedik, mint a női hormon, az ösztrogén. Több tudományos kutatás igazolta, hogy a BpA, összefüggésbe hozható a későbbi mell- illetve prosztata rákkal, a cukorbetegséggel, az elhízással és a meddőséggel is. A BpA a lányoknál előrehozott nemi érést eredményez, a magzat és a csecsemő agyi fejlődésére pedig kifejezetten veszélyes, sőt a kisgyermekek bélrendszerét legyengíti, mely aztán kihat a felnőtt korra is.
Kanada ezt felismerve elsők között a világon, 2008-ban betiltotta a BpA használatát a cumisüvegekben, majd két évvel később a BpA-t az emberi egészségre és a környezetre egyaránt veszélyes és mérgező anyagnak nyilvánította. 2011 júniusától az egész EU-ban, így nálunk is tilos az adalék cumisüvegekben történő felhasználása.
Úgy ellenőrizhetjük, hogy van-e a háztartásunkban BpA tartalmú műanyag, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet. Ha 3-as, 7-es vagy PC, akkor az a műanyag BpA tartalmú.
Mivel Magyarországon nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját, jobban tesszük, ha kifejezetten BpA-mentes kulacsot, tárolóedényt választunk.

Hirdetés
Categories: HírekÜtős

Hirdetés