Hirdetés


Heroikus küzdelmet folytatunk a járvány ellen annak intenzíven felszálló szakaszában. Az elhunytak száma abból adódóan emelkedik, hogy hazánkban is az angol variáns dominál. Március elején még 70-80 százalékban azonosították a mintákban ezt a mutáns formát, március végére már szinte 100 százalékban az angol variáns kering és fertőz itt is – mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Közölte: új internetes felület indul, amelyen a vakcinára jelentkezettek ellenőrizhetik a regisztrációjuk státuszát- írja a napi.hu
Egy RNS vírus alapvető jellemzője a nagyon nagy variabilitás, sokszor következik be apróbb mutáció magában a kórokozóban. A legtöbb új variáns nem okoz jellemző változást a fertőzőképességben s járványügyi szempontból nem mutat különbséget az eredetihez képest, de vannak olyan formák, mint az angol, az afrikai és a brazil, amelyeknek a tulajdonsága megváltozik, erősebben kötődik az emberi sejthez.
Koronavírus: a brit variáns, egy “szörny” – érdemes lenne módosítani az oltási menetrendet?
Sokkal fertőzőképesebb, ami azt jelenti, hogy egy személy egy légtérben negyedórán túl maszk nélkül 4 másikat tud megfertőzni – magyarázta Müller Cecília.

Hirdetés

Azért küzdünk most a kórházakban elemi erővel, mert ez a vírus ragályosabb, a betegség súlyosabb lefolyású, gyorsan fejlődnek ki a tüntetek és sok esetben lesz szükség kórháza, lélegeztetőgépre.
A tisztifőorvos azt kérte, minden erőnkkel azon legyünk, hogy elkerüljük a fertőződést, ebben nagyon fontos a fegyelmezettségünk.
A higiénés szabályokon túl az oltási program vezet ki járványból, ezért óriási a jelentősége annak, hogy több mint 1,7 millió ember megkapta legalább az első, több mint félmillió a második oltást is. A világ négy sarkába elmegyünk vakcináért, ezért kérem, hogy regisztráljanak, akik még nem tették meg – fogalmazott Müller Cecília.
Elkezdődött a pedagógusok oltási tervének kidogozása, őket is regisztrációra kérte. A lakosság 17,4 százaléka átoltott, a 65 feletti korosztály 69 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást. A mutációk követésére 7 labort jelöltek ki, már zajlik a felkészítésük.
Ma délután új internetes felület indul, amelyen a regisztráltak a tajszám és a születési dátum beütésével ellenőrizhetik, hogy a korábbi regisztrációjuk sikeres volt-e. Ha igen választ kapnak, nincs teendőjük, várjanak türelemmel – kérte a tisztifőorvos. Nemleges válasz esetén ha csak néhány napja regisztráltak akkor is érdemes néhány napot várni, azonban ha már több hét is eltelt, akkor valószínűleg nem adták meg jól az adataikat, ezt az adatvedelem@neak.gov.hu oldalon jelezhetik – mondta.

Forrás: napi.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés