Hirdetés


Hosszú hónapok után ismét a nyilvánosság elé állt Müller Cecília országos tisztifőorvos, ám szomorú, és egyben ijesztő dolgokat közölt a hazai koronavírus-járvány alakulásáról.
Müller Cecília elárulta, hogy a delta plusz variáns is megjelent Magyarországon:

Hirdetés

“A vírusnak egy rendkívül fertőző, gyorsan fertőző formájával állunk szemben”– mondta a Magyarország Kormánya hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban amit, a Telex szúrt ki.
Elmondta továbbá, hogy már a tünetek megjelenése előtti két napban is továbbadhatja másoknak a vírust a megfertőződött személy, az egy háztartásban élők pedig különösen magas kockázatúak. Kiemelte, hogy ez azonban nemcsak a delta pluszra vonatkozik, hanem a delta variánsnál is így van.
Azt már nem sokkal a delta variáns megjelenése után tudni lehetett, hogy nemcsak gyorsabban terjed, és többeket fertőz, mint az eredeti, vuhani variáns, hanem a tünetei is eltérőek lehetnek. Ezek pedig a következők:

Hirdetés • kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
 • emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
 • hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
 • feketegomba-fertőzés
 • Zacher Gábor elmondta a Portfóliónak.adott interjúban, hogy itthon egyre többen tapasztalják a koronavírus első jeleként a kötőhártyagyulladást, ami eddig nem volt jellemző itthon.

  Hirdetés

  – Kórházaink telítődnek, a napi fertőzöttek száma is jelentősen növekszik. Igazából nem is értem, mi az, amivel szembesülniük kellene azoknak, akik nem élnek a védőoltás lehetőségével – mondta Müller, majd hozzátette: tizennyolc év felett mindenki éljen a megerősítő oltás lehetőségével.

  Hirdetés
  Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely a csütörtök délutáni kormányinfón bejelentette: november 20. éjféltől ismételten kötelezővé teszik a maszkviselést zárt térben. A maszkviselési kötelezettség tehát üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára lesz érvényben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, az egészségügyben pedig kötelező teszik a harmadik oltás felvételét is.
  A kormány legutóbb október végén döntött újabb szigorításokról, melyben azt határozták meg, hogy kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben, illetve, hogy a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, valamint kórházi látogatási tilalmat vezettek be.

  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés