Hirdetés


Muri Enikő őszintén vallott arról, hogy mi a véleménye az őt ért bántásokról, illetve a különféle reakciókról, amelyek a Nemzeti dal feldolgozása miatt érkeztek hozzá.

Hirdetés

Durván beleálltak Muri Enikőbe a Nemzeti dal feldolgozásában elhangzó “Oh yeah” miatt. Rengeteg kommentelő akadt ki a videó miatt, amelyben az előadó belecsempészett egy kis frissességet is a Nemzeti dalba. A durva vélemények után most megszólalt az énekesnő is az őt ért vádakkal kapcsolatban.
„Nehezen találok szavakat az elmúlt napok eseményei, cikkei, kommentjei után, úgy érzem, hogy meg kell szólalnom. Szeretnék tisztába tenni egy-két dolgot ami a lelkemet nem hagyja nyugodni. Elsősorban hadd mondjak köszönete – név szerint: Ragány Misa, Nagy Szilárd, Sasvári Sándor, Nagy Feró, Pataky Attila, Varga Miklós, Varga Vivien, Réthy Zsazsa, Szűcs Norbert –, hogy egy ilyen nemes és megtisztelő felkérésben részt vehettem, ami a Nemzeti dal feldolgozása volt. Alázattal, tisztelettel és büszkén énekeltem el a rám bízott soromat, ami a ‘Kárhozottak ősapáink’ volt és igen, nem mehetek el amellett a bizonyos ‘Oh, yeah’ mellett sem, amiről a cikkek nagytöbbsége szólt. Itt engedjetek meg egy kis szakmaiságot. Aki készített/írt már dalt, pontosan tudja, hogy nagyjából minden dalnak van egy olyan szerkezeti része, ami a refrént megindító dinamikus felvezetés. A Nemzeti dal esetében itt egy ilyen történt általam, figyelembe véve a hangulati/zenei ‘környezetet’” – kezdte hivatalos Facebook-oldalán Enikő, majd így folytatta:

Hirdetés
“A szakmából rengeteg visszajelzést kaptam, hogy művészileg igenis belefér, ha valaki így fejezi ki magát. Egy feldolgozásba ennyi előadóművészi vagy szerzői szabadság tényleg férjen már bele. Mi zeneileg gondoltuk újra ezt a feldolgozást, természetesen nem a szövegben. Tolcsvay László 1973-ban gondolt egy merészet, és megzenésítette a Nemzeti dalt. Mi 2022-ben csak egy méltó feldolgozást szerettünk volna létrehozni. Napok óta olvasom, hogy Muri Enikő és az ‘oh yeah’ kifejezés összemosódott. Engem ez nem zavar de pontosan tudom, hogy nem ezért lettem ‘persona non grata’. Sajnos, az lett nem kicsit túlhypeolva, hogy én milyen eszméket vallok. Az egész pár nap igazából erről szólt. De akkor, ha már itt tartunk és ilyen hosszasan írok, talán bele is fér: Igen, számomra szimpatikus, amit a Kormány képvisel, hogy a béke, a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb legyen továbbra is mindannyiunk életében. Mindemellett az emberi jólét, a családok és a munka támogatása az elsődleges a legnagyobb világjárvány és háború idején is”
– jelentette ki.

Hirdetés

Ezután kiemelte, hogy aki ismeri, az tudhatja róla, hogy soha nem fordult meg a fejében, hogy győzködjön bárkit is arra, hogy miben higgyen. Szerinte mindenki amellett áll ki, illetve azzal szimpatizál, akivel akar. Elmondása alapján őt soha egy pillanatig nem zavarta, ha valaki másképp látta a világot, mint ahogyan ő. Hozzátette, hogy ettől vagyunk különbözőek és ettől csodálatos meglátása alapján az emberi lény.
„Számomra a legfontosabb dolog az elfogadás! És ez az, amit az elmúlt napokból rettenetesen hiányoltam. Elfogadni azt, hogy Te vagy én milyennek látom a világot. Az oldalamon soha nem tettem ki olyan posztot, ami a politikáról szólna. Tegnap részt vettem a békemeneten, de nem osztottam meg róla egyetlen fotót sem és nem azért, mert ne vállalnám fel azt, amiben hiszek, hanem azért, mert nem akarom, hogy azt higgyétek, hogy ezzel bármire is buzdítani akarok. Nem hiszem, hogy ettől én rosszabb énekesnő vagy rossz ember lennék” – fogalmazta meg gondolatait hosszasan.
„Én abban hiszek, hogy a zene nem szín- vagy pártfüggő. A zene az csak SZÍV! Számomra lényegtelen, hogy melyik kollégám melyik oldalon foglal állást, még akkor is, ha teljesen más az értékrendünk, nekem csak a művészete számít. Csakis az, hogy számomra mit ad a művészetén keresztül, hiszen a zene az csoda, a zene levegő és élet, a zene számomra minden és igen, a zene hatalmas felelősség. De amíg azt kellő alázattal, tisztelettel és türelemmel végzik és fogadják be, addig minden rendben van”.
Hirdetés
„Végezetül: nagyon sok bántó kommentet kaptam. Volt, amelyik egészen a szívem közepébe szúrt. A szüleim is megszenvedik ezt. Édesanyám ma azt mesélte, hogy Jézus egykor ezt mondta: Amivel a szíved csordultig tele, azt mondja a szád. Az én szívemben szeretet van, és mindig mindenki felé szeretettel állok. Kívánom, hogy bennetek is CSAK szeretet legyen. Hiszek az emberi jóságban, és hiszem, hogy egyszer egy sokkal szebb világban élhetünk. Köszönöm, hogy elolvastad. Minden jót kívánok Nektek” – zárta sorait az előadó.

Pár nappal ezelőtt járta körbe az intertnetet a Nemzeti dal új feldolgozása, amelyet kilenc ismert magyar énekes adott elő. A számhoz készült videoklipben Varga Miklós, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Pataky Attila, Ragány Misa, Réthy Zsazsa, Nagy Szilárd Varga Vivien és Muri Enikő is feltűnnek, utóbbit azonban most páran durván megtalálták maguknak.
A Párbeszéd Magyarországért Facebook oldala ugyanis egy egyperces összevágást készített abból, ahogy az énekesnő egy Yeah! kiáltást enged el a Nemzeti dal új verziójában, a párt tagjai pedig ezzel finoman szólva sem tudtak azonosulni, a kommentelőkről nem is beszélve.

Hirdetés

“A pillanat, amikor a nagyon mélyről újjáértelmezett Nemzeti dalban elhangzik: „Yeah!”
“Petőfi Sándor és a magyarok nevében is köszönjük” – olvasható a Párbeszéd bejegyzésében.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés