Hirdetés

Fotó: Facebook/Szijjáró Péter

A KSH péntek reggeli tájékoztatójából derült ki, hogy a májusi 10,7%-ról júniusban 11,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél nagyobb áremelkedési ütemet 1998 októbere óta nem láttunk – írja a portfolio.hu.

Hirdetés
Továbbra is elsősorban az élelmiszerek áremelkedése húzza a drágulást, de már látszik a gyenge forint hatása is a tartós fogyasztási cikkek árában.
A maginfláció a májusi 12,2%-ról 13,8%-ra ugrott, ami azért különösen érdekes, mert a befektetők egy része ezt sokkal inkább szem előtt tartja. A magyar maginfláció már eddig is az egyik legmagasabb volt Európában, előzetesen lehetett számítani további emelkedésre, de annak mértéke meglepő lehet.
A KSH adatai szerint továbbra is elsősorban az élelmiszerek ára emelkedik itthon, tavaly júniushoz képest több mint 22%-os volt az ugrás, míg egy hónap alatt 2,9%-kal drágult ez a termékkör. A második helyen a tartós fogyasztási cikkek állnak 12,4%-os drágulással, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok ára 11,5%-kal emelkedett egy év alatt. Havi összevetésben is hasonló a kép, a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára emelkedett 1 százalék feletti mértékben.

Hirdetés

Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek folytatódó áremelkedését érdemes kiemelni, ami arra utal, hogy a gyenge forintárfolyam is elkezdett begyűrűzni az árakba, ez a folyamat várhatóan csak erősödik a következő hónapokban.
A folyamatosan emelkedő infláció a jegybankot is komoly kihívás elé állítja, hiszen egyre feljebb kúsznak a kamatpályával kapcsolatos várakozások. Ma már a befektetők jóval 10% feletti alapkamatot várnak, a határidős jegyzések 12-13%-ig emelkedtek. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy tegnap 9,75%-ra emelkedett az irányadó kamat, vagyis hajszálra került a kétszámjegyű értéktől. Délelőtt egyébként megjelennek majd az MNB inflációs alapmutatói is, melyek várhatóan szintén további emelkedést mutatnak.
A statisztikai hivatal összefoglalója szerint egy év alatt legjelentősebben a margarin ára emelkedett, majdnem 60%-kal, de 30 százalék felett volt a sajt, a száraztészta, a kenyér, a baromfihús, a tejtermékek, a tojás és a péksütemények áremelkedése.
Egy hónap alatt, májushoz képest a margarin 12,7, a rizs 6,6, a sajt 5,9, a tejtermékek 5,1, a baromfihús 4,7, a péksütemények 4, a száraztészta 3,7, a tej 3,6, az alkoholmentes üdítőitalok 3,3, a házon kívüli étkezés 3,1, a kenyér 2%-kal került többe, az idényáras élelmiszerek ára 1%-kal csökkent
– közölte a KSH.

Hirdetés
A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4%-kal nőtt, ezen belül a konyhai és egyéb bútorok 2,9, a szobabútorok 2,4, a használt személygépkocsik 2,2%-kal drágultak.
A szeszes italok, dohányáruk ára, valamint a szolgáltatásoké egyaránt 0,8%-kal nőtt, ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért 8,8, a taxiért 3,7, a sport és múzeumi belépőkért 3%-kal kellett többet fizetni.
További részletek és a grafikonok itt tekinthetők meg.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés