Hirdetés


Elérkezett a sárgabarack szezonja, amikor is készülnek az isteni befőttek, lekvárok, kompótok és a finomabbnál-finomabb sütemények.
A régi öregasszonyok ilyenkor hatalmas üsttel láttak neki a sárgabarack lekvár készítésének. Az alábbiakban is egy ilyen receptet mutatunk be, ami egy nagymama ősrégi receptje alapján készül. Olyan finom és különleges volt, hogy hosszú évtizedekig az egész falu ezt a receptet használta nyáron.
Hozzávalók:
4 kg sárgabarack
120 dkg kristálycukor
nátrium-benzoát

Hirdetés

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a sárgabarackokat, magozzuk ki őket és ha szükséges a rohadt, csúnya részeket is vágjuk ki belőle. Daráljuk le alaposan a félbe vágott barackokat, az így ledarált gyümölcsöt pedig tegyük át egy nagyobb tálba, amin fel is tesszük majd főni. Szórjuk szét rajta a cukrot, majd a nátrium-benzoátot és főzzük fel az egészet alacsony lángon.
Mossuk ki alaposan a befőttes üvegeket és hagyjuk kiszáradni őket. Végül öntsük bele az üveg szájáig a lekvárt, majd légmentesen zárjuk le. Fordítsuk meg fejjel lefelé az üveget pár perc erejéig, majd 2-3 napra meleg ruhába tekerjük be és hagyjuk ebben kihűlni.

Szerző: tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Receptek

Hirdetés