Hirdetés

A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Az újabb kutatási eredmények szerint a curry egyik alkotórésze – a kurkumin – segíthet az Alzheimer-kór, a rák és egy sor más betegség gyógyításában. A kurkumával folytatott klinikai próbák még nem kezdődtek el, a vizsgálatokat végző egyik neves rákkutató intézet ennek ellenére már most kiáll a fűszer használata mellett.

Hirdetés

A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos hatását sikerült dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A tudományos publikációk növekvő száma is jelzi az érdeklődés növekedését: míg 2000-ben csak mintegy száz publikáció foglalkozott a kurkuminnal, 2005-ben ez a szám háromszázra emelkedett.
Lássuk milyen hatásokat tapasztalhatunk, ha kurkumás meleg vizet iszunk!

1. Enyhíti az ízületi problémákat
Bizonyos kutatások révén megállapították, hogy a kurkumin erősebb gyógyhatással bír, mint a diclofenac, egy gyulladácsökkentő gyógyszer, amely az ízületi gyulladások enyhítésére lett kifejlesztve.

2. Mérsékli a 2-es típusú cukorbetegséget
Az Auburn Egyetemen végzett kutatás eredményeiről megjelent, 2009-ben publikált kutatás alapján a kurkuma képes a 2-es típusú cukorbetegség szintjét mérsékelni.

3. Csökkenti a gyulladásokat
Számos, a nyugati társadalomban előforduló betegségek hátterében a belső krónikus gyulladások állnak. Éppen ezeket a gyulladásokat szünteti meg a kurkuma, ezért bátran kortyolgassuk a gyógyitalt.

4. Serkenti az emésztést
A kurkumás meleg víz fogyasztásával beindítható az emésztés, az epeműködés, és ennek hatására megszűnik a székrekedés is.

5. Védi a májat
A szervezet legnagyobb mirigyét, a májat is védi a kurkuma, megelőzi a méreganyagok lerakódását, amelyek károsíthatnák a májsejteket.

6. Agyserkentő
A kurkumin hatására az agyban lévő növekedés-hormonok még idős korban is képesek termelődni, ami azért fontos, mert kutatások bizonyítják, hogy ezek a speciális hormonok hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez, így kisebb lesz az esélye például az Alzheimer-kór kialakulásának.

7. Lúgosítja a szervezetet
A kurkuma lúgosítja a testet, ami azért nagyszerű, mert ellensúlyozza a betegségek kialakulásáért felelős savas környezetet.8. Vigyáz a keringési rendszerre is
A kurkumin arra is képes, hogy a vérerekben található lerakódásokat feloldja – ezt japán tudósok állapították meg, a tanulmány a Bilogical and Pharmaceutical Bulletin szaklap hasábjaink jelent meg, 2011-ben. Patkánykísérleteken igazolták, hogy az autoimmun szívbetegségek okozó anyagokkal beinjekciózott állatok állapota javult a kurkumás kezelést követően.

9. Megelőzi az öregedést, és sokáig éltet
Mivel a kurkumin képes elpusztítani az öregedést, betegségeket okozó szabad gyököket, így nagyobb az esély arra, hogy idős korunkra is megőrizzük szépségünket, vitalitásunkat.

10. Rákellenes
Szintén a kurkuminnak köszönhetjük azt, hogy a szabad gyökök nem tudnak kárt tenni a sejtekben, ezért a rák kockázata is minimalizálódik. Ezért mindennap, reggel igyunk meg egy pohár, kurkumás meleg vizet, amelybe egy kiskanál kurkumát keverünk el.
Ne felejtsd el megosztani!
Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Forrás
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés