Hirdetés

Minden gyermek életében fontosak azok a hónapok, évek, amikor a tejfoga kihullanak, és helyükre már az ún. maradó fogak nőnek. Számos családi szokás, vagy akár a fogtündér legendája is kapcsolódik mindehhez. Sokan azonban eldobják a tejfogat, mert nem gondolják, hogy mennyire hasznos lehet, ha megtartjuk azt.
A legfrissebb kutatások azonban fényt derítettek rá, hogy a tejfogak értékes őssejteket tartalmaznak, amelyek később a szakemberek segítségére lehetnek abban, hogy a gyereket később (akár felnőttként) meggyógyíthassák egyes betegségekből.
Az őssejtek segíthetnek abban, hogy a neuronokat, a csontokat, a porcokat, valamint a szívizomzat szöveteit regenerálni tudják a szakemberek. Már a mai tudomány is képes egyes betegségek esetén használni az őssejteket, azonban a jövő még számos, fantasztikus lehetőséget rejt!

Hirdetés

A legfrissebb tudományos eredmények szerint a leukémiát, Hodgkin-szindrómát és a Myeloma multiplex betegséget is kezelni lehet majd ilyen módon. De miért annyira kiválóan alkalmasak erre a tejfogak?
Embrió korunktól kezdve egyetlen darab, hatalmasra növő sejtből keletkeznek a fogaink, amelyek jó esetben mentesek a szennyeződésektől is. Tehát függetlenül növekednek a szervezet többi részétől, így remek őssejt-forrásként tekinthetünk rájuk.

A dolog nehézsége egyelőre az, hogy ahhoz, hogy az őssejteket tartósítani tudják, 48 h-n belül le kell fagyasztani a kihullott fogat. Az USA-ban már vannak olyan speciális tároló bankok, ahol ezeket az őssejteket, illetve a köldökzsinórt megfelelő körülmények között őrzik. Így, hogyha az illető gyermek felnőtt korában beteg lesz, az őssejtek használatával meg tudják gyógyítani őt.
Jó hír ugyanakkor, hogy ha nincs lehetőségünk tároló bankot igénybe venni, attól még van van remény: egyszerűen fagyasszuk le a tejfogakat. Később, a tudomány fejlődésének fényében ez még a gyerek életét is megmentheti!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés